dne

Cuketové lodičky bez masa

Cuketa nemá výraznou chuť, a proto snese různá dochucení. Dá se dobře kombinovat i s další zeleninou a ingrediencemi, čímž vytváří prostor pro fantazii. Zapečte si "lodičky" a nadchněte své chuťové pohárky. Vykouzlete výborné jídlo, které nepotřebuje přílohu, není pracné a chutná skvěle. Bez masa, přitom s proteiny. Dejme se do toho.

Cuketové lodičky bez masa
Cuketové lodičky bez masa

Čas na přípravu 10 minut
Čas vaření 20 minut
Celkový čas 30 minut

Recept:

  • 4 ks cukety (mladé a menší)
  • olivový olej nebo ghí
  • 1/2 ks červené papriky
  • 8 ks cherry rajčat
  • 250 g bílé fazole (vařené nebo v nálevu, který ale nepoužijeme)
  • sypký bujón zeleninový nebo sůl se sušenou zeleninou (na dochucení)
  • 1 ks cibule (větší)
  • 2-3 stroužky česneku
  • sýr na posypání (mozzarella, gouda apod.)
  • pažitka na ozdobu
  • 1 PL lahůdkového droždí (na dochucení)

Postup:

  1. Cukety omyjeme a osušíme. Odkrojíme konce a podélně rozřízneme. Vydlabeme (lžičkou) vnitřek i se semínky a odložíme ho stranou. Vydlabané cukety dáme na plech s pečícím papírem. Vydlabaná "koryta" pokapeme olejem a případně ještě mašlovačkou po celém povrchu rozetřeme. Dáme cukety péct do předehřáté trouby na 180-200°C asi 20-25 minut.

  2. Na oleji si osmahneme pokrájenou cibulku, přidáme vnitřek cuket (pokrájený), pokrájenou papriku a necháme chvilku dusit (cca 10min.) Určitě nepodléváme vodou, protože cuketa jí pustí hodně. Po té přidáme přepůlená rajčátka, fazole a necháme směs ještě pár minutek prohřát. Dochutíme sušeným bujónem, česnekem a lahůdkovým droždí.

  3. Upečené cukety vyndáme z trouby a směsí je naplníme. Posypeme sýrem a dáme ještě na cca 5 minut do trouby, aby se sýr roztopil. Lodičky vyndáme, posypeme pažitkou a vyplujeme do světa zvaného "Nebe v hubě". Dobrou chuť!

  4. TIP:

    Jestli vám zbude směs, schovejte si ji na těstoviny, k bramborám nebo na topinky.

Tisk