Go Back
Tisk

Květákový mozeček

Jestli se Vám při představě květákového mozečku vybaví školní jídelna, tak to prrr. Domácí je prostě domácí. Vypěstovaný květák, domácí vajíčka (nebudeme podporovat šílený velkochov) nebo vše v bio kvalitě Vám z tohoto jídla udělají lahůdku. Určitě nedoporučuji (ani omylem) sáhnout po levném květáku z konvenčního zemědělství.

Moje kamarádka zakoupila v dobré víře gigantický květák (o chemickém koktejlu nebylo pochyb), uvařila rodině, že jako konečně vymění maso za zeleninu a dva dny jim bylo zle. Tak takhle prosím ne. Dbejte především na kvalitní suroviny a jídlo Vám bude dělat radost.

Ingrediance

  • 1 hlávka květáku
  • 5-6 ks vajec bio nebo domácí
  • 1 ks cibule
  • 1 lžíce ghí másla nebo kvalitního oleje
  • himalájská sůl

Postup

  1. Květák si rozebereme na menší růžičky a pořádně omyjeme. Dáme vařit do vroucí osolené vody na 8-10 minut do poloměkka a ihned scedíme.

  2. Cibuli oloupeme, omyjeme, nakrájíme a necháme na pánvi zesklovatět. 
    Přidáme květák, pečlivě promícháme a dosolíme. Nakonec vmícháme rozklepnutá vejce a odstavíme ze zdroje tepla, když přiměřeně ztuhnou.

  3. Ozdobíme a podáváme nejlépe s bramborem nebo pečivem.

Poznámka k receptu

Květákový mozeček
Květákový mozeček