dne

Kuře à la kachna

Kuře, které chutná jako kachna.

Maso u nás doma nemáme na talíři často, o to více nám záleží na kvalitě a chuti, abychom si ho náležitě užili. Toto "kuře" připravuji standardně se zelím a houskovým či bramborovým knedlíkem (se špaldovou moukou). Na fotce s bramborovými špalíčky. Ale výborné je i jen tak s chlebem. Užijte si chuť a vůni saturejky (ščubreku na Moravě), která pomáhá při žaludečních a střevních potížích.

Berte prosím na vědomí, že nejsem profesionál v přípravě masa. Profík by se možná chytal za hlavu. 😀 Nicméně takto připravené kuře je léty osvědčené. Jděte do toho.

Kuře à la kachna
Kuře à la kachna

Recept:

  • 1 kuře (z farmy)
  • 1 ks cibule (menší)
  • kmín celý (dle velikosti kuřete)
  • saturejka (dle velikosti kuřete)
  • sůl (himalájská nebo mořská)
  • voda

Postup:

  1. Kuře opláchneme, osušíme papírovou utěrkou a dáme do pekáče prsy vzhůru. Solí ho důkladně potřeme po celém povrchu i z vnitřku. Posypeme kmínem a saturejkou, nešetříme.

  2. Cibuli oloupeme, nakrájíme na silnější plátky a dáme na dno pekáče ke kuřeti. Podlijeme vodou (lépe horkou, čímž urychlíme proces), přikryjeme pokličkou a dáme do předehřáté trouby péct na cca 230 ° C. Doba pečení je závislá od velikosti kuřete a zkušeností s troubou. U nás je 1,5 hodiny u menšího kuřete z farmy minimum.

TIPY:

  1. Kuře v průběhu pečení kontrolujeme, aby bylo neustále dostatečně podlité a voda se nevypekla. V případě potřeby vždy dolijeme trochu vroucí vody. Snažíme se, abychom už vodu nedolévali těsně před dopečením, protože by voda už nechytila chuť.

    Posledních 20 minut před dopečením kuře odklopíme a pečeme bez pokličky, aby se udělala kůrčička. Poléváme ho čas od času vzniklým sosem (z podlévání), který nyní můžeme pro chuť (ne pro dietu) obohatit kouskem másla. V této fázi kuře více hlídáme, aby se zbytečně nevysušilo nebo dokonce nespálilo.

Tisk