dne

Jemný pampeliškový čaj

Pampeliška nebo také smetánka lékařská je stále nedoceněná léčivá rostlinka. Někteří ji dokonce na svém "skvělém" trávníku likvidují postřiky. Dáváme si tedy pozor a na čaj sbíráme jen rostlinky, které nejsou ošetřené chemikáliemi.

Pampeliška obsahuje důležité hořčiny, které pomáhají játrům a žlučníku. Podporuje ledviny a celý močový systém. Jednoduše řečeno pampeliškový čaj pomůže s trávením, propláchne močové cesty (je močopudný, tak prosím nepít večer) a odstraní škodliviny z těla. Podpoří činnost lymfy, dodá i některé vitamíny a minerály. Dále ještě reguluje hladinu cukru a tuků v krvi, posiluje imunitu a pomáhá od bolestí kloubů. A jako velký bonus vám nádherná žlutá barva květů pohladí oko i duši.

Příprava čaje je velmi jednoduchá. Pojďme na to.

Jemný pampeliškový čaj
Jemný pampeliškový čaj

Čas na přípravu 5 minut
Čas vaření 5 minut
Celkový čas 10 minut

Recept:

  • 10 ks pampeliškových květů (pro extra jemný čaj odstraníme zelené kalíšky)
  • 400 ml horké vody

Postup:

  1. Z nasbíraných květů pampelišky necháme vylézt všechny broučky a propláchneme je (ty květy 🙂 ) tekoucí vodou. Následně odstraníme kalíšky (pro extra jemný čaj), dáme do nádoby a zalijeme horkou vodou. Necháme louhovat cca 5 minut. Hotovo.

  2. Čaj pijeme po douškách.

Tisk