dne

Domácí rohlíky plněné nejen sýrem

Kupované rohlíky se sýrem nebo slaninou tzv. anglické rohlíky mizí na pultech obchodů jako blesk. Rychlé jídlo bez práce je prostě top. Nicméně hodnota kupovaného jídla je daleko od toho domácího. Domácímu pečivu se kupované nevyrovná ani chuťově a přitom je bez chemických dochucovadel.

Tohle těsto obsahuje navíc hodnotné vločky a celozrnnou mouku. Ačkoliv těsto lze použít i na neplněné rohlíky, housky či pletýnky, tak plněné rohlíky jsou nebe v hubě. Co si budeme. Doma mám dva chlapy a ty je chtějí mít dobrý a bez práce. A s kečupem jsou podle mého syna (19) lepší než pizza. Myslím, že větší pochvalu mi vyseknout nemohl, protože pizza je jeho neoblíbenější jídlo. Takže letím péct další várku. Uf, to jsem zas něco vymyslela. 🙂

Domácí rohlíky plněné nejen sýrem
Domácí rohlíky plněné nejen sýrem

Čas na přípravu 20 minut
Čas vaření 20 minut
Celkový čas 1 hodina 45 minut

Recept:

Na těsto:

  • 200 g celozrnné mouky (např. špaldové)
  • 250 g bílé polohrubé mouky (např. špaldové)
  • 200-250 g jemných vloček (ovesných)
  • 2 ČL cukru (třtinový)
  • 2 ČL soli
  • droždí sušené aktivní nebo čerstvé (množství přizpůsobte hmotnosti mouk s vločkami)
  • 3-4 PL kvalitního tuku (ghí, sádlo, olej)
  • vlažná voda (množství podle savosti mouky a vloček 250ml a více)
  • mák nebo semínka na posyp (nemusí být)

Náplň:

  • sýr (množství a druh dle preferencí)
  • listy mladých kopřiv nebo špenát (množství dle preferencí)
  • šunka (opět dle preferencí)
  • česnek (dle preferencí)

Postup:

  1. V míse smícháme mouky s vločkami, přidáme cukr, sušené droždí (nebo z čerstvého droždí kvásek) a sůl. Dále dáme kvalitní tuk a pomalu přiléváme vlažnou (ne horkou) vodu. Těsto zpracujeme v robotu či ručně. Těsto má být hutnější (bochánek), aby šlo dobře válet a malinko lepivé, aby šlo dobře rolovat do tvaru rohlíku.

  2. Vypracované těsto necháme cca 1 – 1,5 h kynout na teplém místě, přikryté útěrkou nebo fólií. Poté těsto dáme na vál, pokud možno nepodsypáváme, aby rohlík dobře přilnul a držel tvar. Dále vyberte, jaký postup zvolíte.

  3. A) Těsto si vytvarujeme do delšího válečku a rozdělíme na 8 dílů. Každý díl v ruce ještě zpracujeme do tvaru menší koule a následně válečkem vyválíme do tvaru trojúhelníku cca 2 mm silného.

  4. B) Těsto si rozdělíme na 2 díly. Každý v rukách zpracujeme do tvaru koule, kterou následně vyválíme do tvaru pizzy (cca 2 mm silné), nožem překrájíme na čtvrtiny a vzniknou trojúhelníky.

  5. Trojúhelníky si dáme širokou stranou směrem k sobě a plníme. Ta jednodušší varianta je, že položíme plátek sýru, spařené kopřivy a plátek šunky. Těsto poté stočíme směrem ke špičce. Takový rohlík bude buclatý, ale bude mít ve všech mezivrstvách náplň. Pokud chcete dosáhnout úhledného rohlíku, jako na fotce, snažte se dát náplň trochu na sebe a více na začátek rolování tj. k širšímu okraji.

  6. Rohlíky dáme na plech s pečícím papírem, potřeme vlažnou vodu, případně posypeme nebo dosolíme (podle slanosti náplně). Necháme je péct v rozehřáté troubě při 210 °C cca 20-25 minut. Hlídáme, každá trouba peče jinak. Po vyjmutí je ještě horké znovu potřeme vlažnou vodou, aby zůstaly déle vláčné. Přikryjeme utěrkou a pokud vydržíme, tak počkáme, až trochu vychladnou.

Tisk