Gulášová polévka bez masa
Tato polévka je skvělou variantou (nejen) pro vegetariány a vegany. Je zahuštěná vločkami, které polévce dodají nejen správnou hustotu, ale i další výživný rozměr. Jestliže použijete certifikovaný bezlepkový oves, tak může být i bezlepková. Plnohodnotnou bílkovinu zde zastupují fazole. Samozřejmě, že polévku lze upravit i do "masové" podoby. Ostatně stačí vyměnit olej za sádlo a je to. Záleží tedy čistě na Vás a vašich preferencích nebo případných strávnících.
Recept:
- 1 ks velké cibule
- kvalitní olej (ghí nebo sádlo dle preferencí)
- 2 lžíce rajského protlaku
- 1 lžíce mleté sladké papriky
- 1 lžička uzené papriky (může být i více nebo ji nahradíme sladkou)
- 2-3 ks středně velké mrkve
- 5 ks středně velkých brambor
- 4 lžíce ovesných vloček
- 1 l vody
- 2 kostky zeleninového bio bujónu
- 1 konzerva velkých bílých fazolí (nebo cca 250g vařených)
- 1 lžička mletého kmínu
- 1-2 ks bobkového listu
- 2-3 lžičky majoránky
- 2-4 stroužky česneku (podle preferencí)
Postup:
-
Nakrájíme cibuli na kostičky a na oleji ji necháme zesklovatět. Přidáme rajský protlak, sladkou i uzenou papriku a ještě osmahneme velice krátce (asi minutku).
-
Přidáme očištěné a na kostky pokrájené brambory a také mrkev, kterou krájíme na kolečka. Přidáme vločky a zalijeme vodou (vše je ponořené). Vhodíme kostky bujónu, dáme kmín a bobkový list (ten po dovaření z polévky vyjmeme). Vaříme do změknutí brambor a mrkve cca 15-20 minut.
-
Jako poslední do polévky vmícháme fazole, v dlaních promnutou majoránku a necháme pár minut (5-10) vařit a fazole prohřát. Nakonec přidáme prolisovaný česnek a na talíři ozdobíme třeba pažitkou. Dobrou chuť.