dne

Rychlá špaldová pizza se zeleným chřestem

Těsto na tuto pizzu je jednoduché a hotové rychlostí blesku. Snažím se pizzu dělat tenkou a jde to dobře. Těsto je celozrnné (zasytí), krásně drží (nerozpadá se) a vyniknou chutě jednotlivých ingrediencí. Samozřejmě je možné udělat těsto vyšší, což ale zohledníme při délce pečení. U ingrediencí se fantazii meze nekladou. Na fotce je převaha chřestu a špenátu.

Rychlá špaldová pizza se zeleným chřestem

RECEPT

Ingredience:

  • bio zakysaná smetana
  • bio zelený chřest
  • bio cherry rajčátka
  • bio špenát (čerstvý nebo mražený dle sezóny)
  • 1 menší bio cibule
  • stroužek bio česneku
  • bio mozzarella
  • bio parmezán

Ingredience na těsto:

  • 140 g (cca větší hrnek) hladké bio celozrnné špaldové mouky
  • 2 lžíce bio olivového oleje
  • trochu vlažné vody
  • větší špetka himalájské soli

POSTUP

1. V míse smícháme mouku se solí, olejem a vodou. Vodu přidáváme postupně a raději méně, aby se těsto zbytečně nelepilo. Rukou vypracujeme vláčné těsto, které se nelepí a dobře se s ním pracuje. Následně těsto rukou vytáhneme (pokud jste obratní, můžete těsto točit ve vzduchu) do požadovaného tvaru a položíme ho na pečící papír. Lze pracovat i s válečkem.

2.  Zakysanou smetanu smícháme s prolisovaným česnekem (můžeme vmíchat i trochu olivového oleje) a těsto rovnoměrně potřeme (kraje těsta vynecháme). Do tohoto základu rozprostřeme omytý a podélně nakrájený zelený chřest. Zelený chřest není třeba loupat, stačí jen odlomit dřevnaté konce. Přidáme špenát (mražený necháme chvilenku podusit, aby do pizzy nepouštěl zbytečné moc vody), na kolečka pokrájenou cibuli, půlená cherry rajčátka, mozzarellu a dáme péct.

3. Pečeme na 180 °C asi 25 minut dle tloušťky těsta. V posledních cca 10 minutách pizzu vyndáme a zasypeme na jemno strouhaným parmezánem. Na talíři můžeme na pizzu přidat ještě čerstvou rukolu nebo lístky salátu.

♥ Proč špalda?
Nahradit klasickou pšeničnou mouku špaldovou je určitě dobře. Zejména pro její lepší stravitelnost. Její lepek (pšenice špalda není bezlepková!) zvládnou proto i někteří alergici. Mimo to špalda obsahuje více vitamínu, minerálů a bílkovin. Doplňuje zdravé tuky, po kterých se netloustne a pomáhá regenerovat buňky, tkáně i svalstvo a přispívá k radostné mysli. Což vysvětluje i to, že má celkově bezvadný vliv na imunitní systém. Špalda se tímto vším pasovala na superfood.