Hrachová polévka
Opět snadná polévka, která v žádném případě nepřipomíná tu ze školní jídelny. Je uvařená z loupaného půleného hrachu, který není potřeba předem namáčet a díky tomu budete mít polévku rychle na stole. Hrachová polévka plná bílkovin Vám bude nejen chutnat, ale s trochou fantazie může i dobře vypadat.
Množství vody berte orientačně, protože každý má rád jinou hustotu polévky a hrachová polévka má navíc tendenci po dovaření houstnout. Vody se tedy nebojte.
Jestliže na vás bude 500 g (1 balení) hrachu hodně, tak dejte všeho poloviční dávku. 😉
Recept:
- 500 g zeleného hrachu (loupaného a půleného)
- cca 1,6 l vody
- 2 kostky zeleninového bujónu
- cca 3 lžičky majoránky (sušené)
- cca 2 stroužky česneku (sušený použijeme na ozdobu)
- mletý černý pepř (dle chuti)
- růžový pepř (nemusí být)
- máslo nebo olej
- sůl (na případné dochucení)
Postup:
-
Balení suchého hrachu propláchneme a v hrnci zalijeme vodou. Zhruba 10 minut před dovařením hrachu vložíme do hrnce kostky bujónu, aby se rozpustily a přidáme promnutou majoránku. Doba varu tohoto hrachu je cca 35-40 minut.
-
Když je hrách uvařený, tak celou polévku dobře rozmixujeme (tyč. mixérem).
-
Dochutíme česnekem, pepřem a případně solí, přidáme kvalitní olej nebo máslo. Dobrou chuť.
-
TIP:
Pro chuť nebo když polévku přesolíme, tak je možné do polévky přidat i smetanu (rostlinnou nebo živočišnou).