dne

Hrachová polévka

Opět snadná polévka, která v žádném případě nepřipomíná tu ze školní jídelny. Je uvařená z loupaného půleného hrachu, který není potřeba předem namáčet a díky tomu budete mít polévku rychle na stole. Hrachová polévka plná bílkovin Vám bude nejen chutnat, ale s trochou fantazie může i dobře vypadat.

Množství vody berte orientačně, protože každý má rád jinou hustotu polévky a hrachová polévka má navíc tendenci po dovaření houstnout. Vody se tedy nebojte.

Jestliže na vás bude 500 g (1 balení) hrachu hodně, tak dejte všeho poloviční dávku. 😉

Čas na přípravu 5 minut
Čas vaření 35 minut
Celkový čas 40 minut

Recept:

  • 500 g zeleného hrachu (loupaného a půleného)
  • cca 1,6 l vody
  • 2 kostky zeleninového bujónu
  • cca 3 lžičky majoránky (sušené)
  • cca 2 stroužky česneku (sušený použijeme na ozdobu)
  • mletý černý pepř (dle chuti)
  • růžový pepř (nemusí být)
  • máslo nebo olej
  • sůl (na případné dochucení)

Postup:

  1. Balení suchého hrachu propláchneme a v hrnci zalijeme vodou. Zhruba 10 minut před dovařením hrachu vložíme do hrnce kostky bujónu, aby se rozpustily a přidáme promnutou majoránku. Doba varu tohoto hrachu je cca 35-40 minut.

  2. Když je hrách uvařený, tak celou polévku dobře rozmixujeme (tyč. mixérem).

  3. Dochutíme česnekem, pepřem a případně solí, přidáme kvalitní olej nebo máslo. Dobrou chuť.

  4. TIP:

    Pro chuť nebo když polévku přesolíme, tak je možné do polévky přidat i smetanu (rostlinnou nebo živočišnou).

Tisk