Houbová omáčka nejen pro vegany
Snad neexistuje nic levnějšího a jednoduššího než jídlo z nasbíraných lesních plodů. V tomto případě hub. Nejvíce stojí jen čas strávený v lese. Jenže to mě baví. Vlastně nevím o lepší relaxaci, která by tolik dobíjela. Stejně jsem v lese každý den se psem, tak ať z toho taky něco na tom talíři je. No ne? 😉 Myslím, že ani kvalita u nás v Podkrkonoší nebude úplně špatná.
Tato houbová omáčka je rychlá, zcela bez živočišných produktů a lepku. Není tedy jen pro vegany, ale i pro ty, kteří chtějí občas ve stravě odlehčit nebo vynechat mléčné výrobky kvůli laktóze. Na recept lze bez obav použít houby čerstvé nebo sušené dle sezóny.
Recept:
- cca 250 g čerstvých hub např. hříbků (nebo sušené v menším množství a předem namočené)
- 2 lžíce olivového oleje (použila jsem směs panenského a dezodorizovaného )
- voda (dle potřeby)
- 1-2 lžíce kukuřičné mouky (hladké)
- 200 ml rostlinné smetany (sojové apod.)
- 1 ks cibule (menší)
- sušený zeleninový vývar nebo jen sůl (dle chuti)
- 1/2 lžičky mletého kmínu (nebo dle chuti)
- pepř (v případě potřeby)
Postup:
-
V hrnci rozpálíme olej a osmahneme na něm očištěnou a pokrájenou cibulku dozlatova.
-
Přidáme očištěné, omyté a na tenčí plátky pokrájené houby a osmahneme. Zasypeme drceným kmínem, přidáme trochu vody (nejlépe vroucí) a dusíme pod pokličkou asi 30 minut. Doba se liší podle použitých hub. Houby během vaření hlídáme, aby měly pořád dostatek vody na omáčku a nepřichytly se.
-
Před koncem vlijeme ovesnou smetanu. Podle potřeby zahustíme kukuřičnou moukou, kterou nejprve rozmícháme ve skleničce s troškou studené vody, až vznikne "kašička". Povaříme ji jen krátce cca 1- 2 minutky. Na závěr dochutíme sušeným bujónem nebo solí, pepřem. Pokud omáčku podáváme s těstovinami, tak je s omáčkou dobře smícháme. Necháme těstoviny omáčku nasát, aby se chutě propojily.