dne

Čočkový dhál

Klasický dhál je indické jídlo. Lze jej připravit jako polévku či kaši v závislosti na množství přidané tekutiny. Kaši vhodně doplní rýže. Ve své domovině dhál voní po zázvoru, římském kmínu, koriandru a chilli. Jestliže vše neseženete, nezoufejte. Použijte třeba skvělé koření Garam masala (směs) nebo klidně jen Kari. A česnek a bobkový list zná i naše česká kuchyně.

Dhál (v překladu luštěnina) vařím často a jen měním koření podle momentální chuti a v závislosti na zásobách. Někdy má pořádný říz a jindy jen voní po exotice. Základem tohoto je rychle uvařená červená čočka, rajčata a rajčatová passata (lze i sugo nebo protlak) a koření. Dhál je vždy moc dobrý (kokosové mléko ho vytuní), jednoduchý a rychlý. Užijte si rychlé vaření. Postavte za pár minut na stůl hodnotné jídlo, které bude chutnat i tomu největšímu odpůrci luštěnin. Mrkněte a inspirujte se. Takto mi recept vyšel dnes.

Čočkový dhál
Čočkový dhál

Čas na přípravu 5 minut
Čas vaření 15 minut
Celkový čas 20 minut

Recept:

  • 1 ks cibule (větší)
  • 2 stroužky česneku
  • 5-10 g čerstvého zázvoru (může být i sušený)
  • 4 PL olivového oleje (nebo jiného tuku)
  • 1 ks bobkový list
  • 1 špetka chilli papričky (dle chuti, ale nemusí být)
  • 1/2 -1 PL kurkumy
  • cca1 ČL mletého římského kmínu (opatrně, je úžasný, ale hodně aromatický)
  • 1/2 ČL mletého koriandru (nemusí být)
  • 400 ml kokosového mléka
  • 2 ks čerstvých rajčat (či plechovka krájených rajčat)
  • cca 1/2 hrnku rajčatové passaty (pokud použijeme plechovku rajčat, passatu nepřidáváme)
  • cca 200 ml vody (vroucí)
  • 250 g červené čočky
  • 1/2 ks čerstvé zelené papriky (nemusí být)
  • himalájská sůl (dle chuti)

Příloha:

  • 250 g rýže basmati (uvařená podle návodu)

Postup:

  1. Na oleji zpěníme očištěnou a najemno pokrájenou cibuli. Přidáme očištěný a pokrájený čerstvý zázvor a česnek a jen asi 2 minuty restujeme. Po té dáme koření, které máme k dispozici.

  2. Hned na to vmícháme pokrájená rajčata, passatu, případně i papriku a zalijeme kokosovým mlékem. Přidáme propláchnutou čočku a zalijeme vroucí vodou. V případě potřeby dolijeme, aby směs byla hustá jako kaše. Vaříme na mírném ohni do změknutí čočky. Nakonec vyndáme bobkový list, osolíme a posypeme hrstičkou čerstvého koriandru nebo jen pažitkou. Dobrou chuť.

Tisk