dne

Špaldové nekynuté rohlíky

Obzvláště vypečené rohlíčky dnes budou… 🙂

Tyto tvarohové rohlíky jsou u nás velmi oblíbené. Nejvíce je oceňuji pro rychlou a snadnou přípravu, kterou zvládne každý a ostatní oceňují výslednou chuť. Dělávám je opravdu často a neustále je vypilovávám. Zkusila jsem je i s olivami. Mimochodem, rohlíky vyfocené na plechu nejsou tolik celozrnné a jsou tedy více nadýchané, což je dobře vidět na jejich zlomu. Neváhejte a připravte si je také, určitě stojí za vyzkoušení.

Špaldové rohlíky nekynuté
Špaldové rohlíky nekynuté

Celkový čas 40 minut

Recept:

  • 500 g špaldové mouky (nebo podle zásob namíchat např. 300 g polohrubé a 200 g špaldové apod.)
  • 250 g tvaroh (nejlépe tučný, jedna vanička )
  • 150 ml oleje (nejraději používám olivový)
  • 125 ml mléka
  • 1 ČL soli (zarovnaná čajová lžička nebo i méně)
  • 1 ks prášek do pečiva (neboli vinný kámen)
  • lněné semínko nebo dýňové, slunečnicové (dle preferencí )
  • 1 ks vajíčko na potření (od šťastné slepičky)

Postup:

  1. Postupujeme úplně jednoduše smícháním všech ingrediencí, které zpracujeme ve vláčné těsto.

  2. Těsto rozdělíme na čtyři části. Každou část vyválíme do tvaru kruhu (pizzy) a rozkrájíme na trojúhelníky. Každý trojúhelník srolujeme od delší strany, kterou můžeme (nemusíme) uprostřed ještě cca 1 cm naříznout.

  3. Rohlíky vyskládáme na plech vyložený pečícím papírem, potřeme rozšlehaným vajíčkem. Můžeme ještě dle chuti posypat navrch hrubou solí, kmínem, chilli nebo sezamovým semínkem.

  4. V předehřáté troubě pečeme rohlíčky na cca 175 °C stupňů asi 25 minut. Celozrnné pečivo vždy o trochu déle.

Tisk