Vegetariánské zeleninové lečo
Receptů na lečo je spousta, protože tohle jídlo je úžasně variabilní. Báječné obzvláště ke konci léta, kdy rajčat a paprik máme všude kolem dost. Velmi ráda kombinuji jejich různé barvy. Tohle lečo je připravené ze zelených a fialových paprik, nádherných červených a žlutých rajčat. Fajnšmekři si mohou slupky z rajčat oloupat.
Lečo je dále připravené na olivovém oleji a dochucené navíc sušeným droždím. O ozdobu a další proteiny (masovou klobásu jsme vynechali) se postará spirulina (superpotravina). A mimochodem, pokud by v receptu vegetariánovi chyběla uzenina, tak přidá kvalitní rostlinnou klobásu. 🙂
Recept:
- cca 4 lžíce olivového oleje (nejlépe dezodorizovaný)
- 5 ks zelených paprik (středně velkých)
- 5 ks rajčat (střední velikosti)
- 1 ks cibule (větší velikosti)
- cca 1 lžička himalájské soli (nebo mořské)
- pepř (nemusí být)
- 1 lžička sušené uzené papriky (nebo sladké)
- 6 ks vajec v. L (domácí nebo bio)
- sušené neaktivní droždí
Postup:
-
Cibuli očistíme a nakrájíme malé kostičky. V pánvi s olivovým olejem orestujeme cibulku dokud není dosklovata (průhledná).
-
Vsypeme papriku pokrájenou na proužky a dál restujeme. Po té ztlumíme teplotu a přikryjeme poklicí. Dusíme cca 5 minut dokud paprika trochu nezměkne. Zbytečně nepodléváme vodou.
-
Přidáme pokrájená rajčata, promícháme a teplotu zase zvýšíme, abychom měli v pánvi minimum šťávy.
-
Snížíme teplotu, přidáme rozklepnutá vejce, sůl, případně pepř a sušenou papriku.
-
Vejce necháme trochu ztuhnout cca 1-2 minuty. Měla by být krémové konzistence, ale je to na každém. U rizikových skupin (dětí) bych byla za trochu delší tepelnou úpravu.
-
Na talíři posypeme sušeným droždím, případně spirulinou a ihned podáváme.