dne

Kynutý koláč se švestkami a mákem

Tento koláč je na (klasický) plech, takže žádná velká práce. Kombinace švestek, máku a skořice nás zase odnese někam hodně vysoko do gurmánské říše. Koláč je veganský, ale lze použít dle libosti živočišné produkty. Do těsta jsem vmíchala mouku špaldovou a přidala i dvouzrnku (můžete dát jen špaldovou). Obě mouky jsou výživnější než běžná pšeničná mouka a také lépe stravitelné. Tím, že jsou obě celozrnné, tak sají více tekutiny (mléka). Myslíme na to, aby bylo těsto vláčné.

Dvouzrnku jsem si myslím zamilovala. Ačkoli je celozrnná, tak v koláči připomíná mouku bílou. Chuťově i barvou. U mě to bude srdcovka také proto, že mi připomíná pečení mé babičky, která pocházela z Moravy.

Kynutý koláč se švestkami a mákem
Kynutý koláč se švestkami a mákem

Čas na přípravu 2 hodin
Čas vaření 30 minut
Celkový čas 2 hodin 30 minut

Recept:

Na těsto:

  • 250 g špaldové mouky celozrnné (jemně mleté)
  • 250 g polohrubé mouky (dvouzrnky)
  • 1 balení sušeného droždí (nebo kvásku z čerstvého droždí)
  • cca 4 lžíce kokosového oleje
  • z ½ citronu kůra (nebo použijeme sušenou)
  • min. 250-300 ml vlažného rostlinného nápoje (nebo mléka)
  • cca 2 lžíce třtinového cukru
  • špetka himalájské soli
  • 300-400 g půlených švestek (podle jejich velikosti)

Maková náplň:

  • min. 300 g namletého máku
  • rostlinný nápoj nebo mléko (dle potřeby)
  • třtinový cukr (podle chuti)

Drobenka: poměr zhruba 2 : 1 : 1

  • polohrubá mouka (dvouzrnka)
  • olivový nebo kokosový olej
  • třtinový cukr
  • cca ½ lžičky skořice (lze přidat nebo vynechat)

Postup:

  1. V míse smícháme prosáté mouky se sušeným droždím, přidáme cukr, sůl, vlažný ovesný nápoj, citrónovou kůru a kokosový olej. Vyhněteme hladké a tekutější těsto. V robotu je to cca 8 minut. Po té těsto necháme kynout na teplém místě asi 1,5 hodiny.

  2. Vykynuté těsto dáme na plech s pečícím papírem nebo vymazaný olejem a rovnoměrně rukama roztáhneme do stran. Přikryjeme utěrkou a necháme ještě cca 30 minut kynout.

  3. Mezitím v malém hrnci smícháme namletý mák, cukr a "mléko" a za stálého míchání chvilku povaříme do hustoty "kaše".

    Omyté švestky rozkrojíme na poloviny a vypeckujeme.

  4. Na odpočinuté těsto rozprostřeme vychladlou makovou náplň (necháme čisté okraje) a navrch v rozestupu poklademe rozpůlené švestky. (Většinou slupkou dolů, ale já udělala tentokrát výjimku). Koláč posypeme připravenou drobenkou.

  5. Dáme péct do vyhřáté trouby na 170 °C. Doba pečení je kolem 30 minut.

Tisk