Tvarohovo-karobový koláč
Jednoduchý litý koláč, který nevyžaduje žádné velké umění. Sluší mu totiž více nedokonalost než preciznost. Chuťově je přitom skvělý.
Proč karob?
Karob zmíněný v názvu je snadno dostupnou náhradou kakaa. Neobsahuje však žádný kofein a jiné látky, které způsobují alergie. Dalším benefitem pro někoho může být i to, že není zapotřebí koláč tolik sladit. Karob je přirozeně více sladký než kakao. Obsahuje také velmi prospěšné látky. Především hořčík, vápník, železo a vitamíny A, B a D. Uvedený hořčík účinně pomáhá např. při bolestech hlavy (migrénách). Karob je tedy vhodnou alternativou nejen pro děti, ale i dospělé. A jak se dnes říká: "To chceš!" 🙂
Recept:
Tvarohová náplň:
- 500 g tvaroh ve staniolu
- 240 ml mléko
- 2 ks vajec
- 2-3 lžíce třtinového cukru (nebo dle chuti)
- 40 g vanilkový pudink
Na těsto:
- 200 g hrubé mouky (špaldové)
- 50 g mouky hladké (pohankové)
- 2 ks vajec
- 2 lžíce třtinového cukru
- 240 ml mléka (nebo rostlinného nápoje)
- 150 ml olivový olej (panenský či dezodorizovaný)
- 4 lžíce karobového prášku
- 12 g prášku do pečiva (z vinného kamene)
Postup:
Tvarohová náplň:
-
Ingredience na tvarohovou náplň prošleháme do hladka.
Těsto:
-
V míse ušleháme vejce s cukrem do pěny. Někde vedle si mouku dobře smícháme s práškem do pečiva. Ostatní ingredience přidáme do mísy k pěně z vajíček, pomalu zašleháme a poté přisypáváme mouku s práškem do pečiva. Vytvoříme hladké těsto bez žmolků.
-
Vyšší plech vyložíme pečícím papírem a karobové těsto na něj z větší části nalijeme. Na něj nalijeme tvarohovou náplň a lehce rozetřeme. Navrch dáme zbylé karobové těsto. Nejlépe hodně nepravidelně.
Nebo nalijeme do tří silnějších čar, které potom špejlí projíždíme od okraje k okraji a tím vytváříme nepravidelnost.
-
Pečeme v předehřáté troubě na cca 180 °C kolem 40 minut. Dokud koláč jemně nezezlátne a nezpevní se. Podáváme ho zcela vychladlý.
-
TIP:
Tento koláč lze upéct také jen z polohrubé mouky. Pokud sáhnete po mouce celozrnné, tak počítejte s tím, že nepůjde tolik do výšky.