dne

Tvarohovo-karobový koláč

Jednoduchý litý koláč, který nevyžaduje žádné velké umění. Sluší mu totiž více nedokonalost než preciznost. Chuťově je přitom skvělý.

Proč karob?

Karob zmíněný v názvu je snadno dostupnou náhradou kakaa. Neobsahuje však žádný kofein a jiné látky, které způsobují alergie. Dalším benefitem pro někoho může být i to, že není zapotřebí koláč tolik sladit. Karob je přirozeně více sladký než kakao. Obsahuje také velmi prospěšné látky. Především hořčík, vápník, železo a vitamíny A, B a D. Uvedený hořčík účinně pomáhá např. při bolestech hlavy (migrénách). Karob je tedy vhodnou alternativou nejen pro děti, ale i dospělé. A jak se dnes říká: "To chceš!" 🙂

Tvarohovo-karobový koláč
Tvarohovo-karobový koláč

Čas na přípravu 10 minut
Čas vaření 40 minut
Celkový čas 50 minut

Recept:

Tvarohová náplň:

  • 500 g tvaroh ve staniolu
  • 240 ml mléko
  • 2 ks vajec
  • 2-3 lžíce třtinového cukru (nebo dle chuti)
  • 40 g vanilkový pudink

Na těsto:

  • 200 g hrubé mouky (špaldové)
  • 50 g mouky hladké (pohankové)
  • 2 ks vajec
  • 2 lžíce třtinového cukru
  • 240 ml mléka (nebo rostlinného nápoje)
  • 150 ml olivový olej (panenský či dezodorizovaný)
  • 4 lžíce karobového prášku
  • 12 g prášku do pečiva (z vinného kamene)

Postup:

Tvarohová náplň:

  1. Ingredience na tvarohovou náplň prošleháme do hladka.

Těsto:

  1. V míse ušleháme vejce s cukrem do pěny. Někde vedle si mouku dobře smícháme s práškem do pečiva. Ostatní ingredience přidáme do mísy k pěně z vajíček, pomalu zašleháme a poté přisypáváme mouku s práškem do pečiva. Vytvoříme hladké těsto bez žmolků.

  2. Vyšší plech vyložíme pečícím papírem a karobové těsto na něj z větší části nalijeme. Na něj nalijeme tvarohovou náplň a lehce rozetřeme. Navrch dáme zbylé karobové těsto. Nejlépe hodně nepravidelně.

    Nebo nalijeme do tří silnějších čar, které potom špejlí projíždíme od okraje k okraji a tím vytváříme nepravidelnost.

  3. Pečeme v předehřáté troubě na cca 180 °C kolem 40 minut. Dokud koláč jemně nezezlátne a nezpevní se. Podáváme ho zcela vychladlý.

  4. TIP:

    Tento koláč lze upéct také jen z polohrubé mouky. Pokud sáhnete po mouce celozrnné, tak počítejte s tím, že nepůjde tolik do výšky.

Tisk