dne

Celozrnná galetka s řepou

Křehké těsto na přípravu galetky není složité, když dodržíme celkem banální postup. Díky máslu a celozrnné mouce je těsto vláčné a křupavé zároveň. Červená řepa v receptu není předvařená, což celý proces urychlí a zbytečně ji "neumrtví". Společně se sýrem doladí chuť a barevnost celé galetky. Zemitá chuť červené řepy se také skvěle snoubí s petrželkou nebo mátou. Vychutnejte si barevný podzim a zamilujte se do červené řepy.

Celozrnná galetka s řepou
Galetka s řepou a fetou

Čas na přípravu 40 minut
Čas vaření 40 minut
Celkový čas 1 hodina 20 minut

Recept:

Křehké těsto:

  • 200 g hladké celozrnné mouky (špaldové)
  • 125 g másla
  • 2-3 lžíce studené vody (studená až ledová voda je podmínkou)
  • špetka soli (himalájské nebo mořské)
  • sezamové semínko (na ozdobu)
  • 1/2 ks vejce (na potření)

Náplň:

  • 1-2 ks červené řepy (podle velikosti)
  • 1/2 balení sýru feta nebo kozího sýru (podle dle chuti)
  • 1-2 balení zakysané smetany (podle preferencí)
  • špetka mletého kmínu (nemusí být)
  • petrželka (nebo máta na chuť a ozdobu)
  • sůl (dle potřeby)
  • pepř (nemusí být)

Postup:

Křehké těsto:

  1. Mouku dáme do mísy, smícháme se solí a přidáme na malé kousky pokrájené máslo. Rukama se snažíme spojit mouku s máslem a vytvoříme drobenku. Po té postupně přidáváme vodu, až vytvoříme kompaktní těsto. Těsto zabalíme do potravinové folie a dáme na 30- 60 minut do lednice.

  2. Ztuhlé těsto dáme na desku podsypanou moukou nebo rovnou na pečící papír a vyválíme. Pokusíme se o tvar kruhu (kola) jako na pizzu. Pokud se úplně nedaří, těsto někde praská, tak si rukama pomůžeme. Tloušťka těsta by měla být kolem 0.5 cm.

  3. Připravenou náplň vrstvíme od středu a nedáváme až úplně k okrajům. Následně okraje přehneme i přes náplň tak, aby nevytékala. Náplň posypeme nakrájenou fetou, okraje těsta pomažeme rozmíchaným vajíčkem a posypeme sezamovým semínkem.

  4. Pečeme na pečícím papíře v předehřáté troubě na 180 °C cca 45 minut dozlatova. Celozrnné těsto potřebuje více času. Po upečení posypeme čerstvou petrželkou nebo mátou a můžeme klidně přidat ještě sýr feta.

Náplň:

  1. Omytou a oloupanou čerstvou řepu nastrouháme na jemno a šťávu dobře vymačkáme. "Suchou" řepu smícháme se zakysanou smetanou. Umícháme vlastně takový řepný salát. Množství ingrediencí si stanovíme sami podle svých preferencí. Ochutíme solí, mletým kmínem a případně pepřem.

Tisk