Špaldový koláč s ovocem
Nekynutý koláč je velice snadný na přípravu a těsto velmi vláčné. Když potřebuji rychle upéci např. na návštěvu, tak volím právě tento. Je to takové to šup, šup a dát do trouby. Během pečení se stihnu dát ještě (v rámci možností) do gala. A jde se!
Upravte si ho dle svých chutí. Použijete hodně sladké ovoce, abyste zbytečně nedoslazovali.
Pokud koláč nespálíte, zkazit se nedá. 🙂
Recept:
Těsto:
- 3 ks vajíček (bio nebo domácích)
- 1/2 hrnku třtinový cukr (nebo med, sirup apod.)
- 1/2 hrnku olivového oleje (nebo jiný kvalitní tuk)
- 300 g bílého jogurtu
- 200 g špaldové polohrubé mouky
- 1/2 sáčku prášku do pečiva
- 1-2 PL kakaa (při alergii lze nahradit karobem, který je i sladší)
Náplň:
- čerstvé ovoce nebo mražené (na fotce maliny, broskve)
Postup:
-
Do mísy rozklepneme vejce, přidáme třtinový cukr a vyšleháme do pěny. Přidáme olej, bílý jogurt a zamícháme. Vsypeme mouku, prášek do pečiva, kakao a vše smícháme.
-
Těsto vlijeme nejlépe do kulaté formy (lze vylít i na menší plech), kterou jsme si vymazali máslem a vysypali hrubou moukou. Můžeme také jednoduše použít pečící papír.
-
Těsto posypeme omytým, pokrájeným ovocem (malinko do těsta vtlačíme) a dáme péct. Pečeme na 180 °C asi 40 minut.
-
Kdo chce, může si ještě navrch nastrouhat kvalitní čokoládu.