dne

Špaldový koláč s ovocem

Nekynutý koláč je velice snadný na přípravu a těsto velmi vláčné. Když potřebuji rychle upéci např. na návštěvu, tak volím právě tento. Je to takové to šup, šup a dát do trouby. Během pečení se stihnu dát ještě (v rámci možností) do gala. A jde se!

Upravte si ho dle svých chutí. Použijete hodně sladké ovoce, abyste zbytečně nedoslazovali.

Pokud koláč nespálíte, zkazit se nedá. 🙂

Špaldový koláč s ovocem
Jednoduchý špaldový koláč

Čas pečení 40 minut

Recept:

Těsto:

  • 3 ks vajíček (bio nebo domácích)
  • 1/2 hrnku třtinový cukr (nebo med, sirup apod.)
  • 1/2 hrnku olivového oleje (nebo jiný kvalitní tuk)
  • 300 g bílého jogurtu
  • 200 g špaldové polohrubé mouky
  • 1/2 sáčku prášku do pečiva
  • 1-2 PL kakaa (při alergii lze nahradit karobem, který je i sladší)

Náplň:

  • čerstvé ovoce nebo mražené (na fotce maliny, broskve)

Postup:

  1. Do mísy rozklepneme vejce, přidáme třtinový cukr a vyšleháme do pěny. Přidáme olej, bílý jogurt a zamícháme. Vsypeme mouku, prášek do pečiva, kakao a vše smícháme.

  2. Těsto vlijeme nejlépe do kulaté formy (lze vylít i na menší plech), kterou jsme si vymazali máslem a vysypali hrubou moukou. Můžeme také jednoduše použít pečící papír.

  3. Těsto posypeme omytým, pokrájeným ovocem (malinko do těsta vtlačíme) a dáme péct. Pečeme na 180 °C asi 40 minut.

  4. Kdo chce, může si ještě navrch nastrouhat kvalitní čokoládu.

Tisk