dne

Smažený sýr bez lepku

Ano, vím. Smažený sýr je kontroverzní klasika české kuchyně. Šéfkuchaři ho nesnáší, ale spousta lidí ho miluje. To že se stal tento sýr populární i mezi vegetariány bylo leckdy spíše na škodu. Vynechat maso nestačí. A hůř, nechat maso nahradit fastfoodem smaženého sýra s hranolky a tatarkou (vše pochybného původu), tak to opravdu není zdravé vegetariánství.

Nicméně smažený sýr lze připravit doma a lépe. Stačí, když ho osmažíme (nebo pečeme v troubě) na kvalitním olivovém oleji a bílou pšeničkou mouku vyměníme za kukuřičnou. Rázem máme smažený sýr v bezlepkovém kabátku (trojobalu), který mu i ohromně sluší. Je tím krásně žluťounký a rychleji připravený, protože kukuřičné mouce stačí velmi krátká doba tepelné úpravy.

Smažený sýr bez lepku
Smažený sýr bez lepku s pečenými bramborami a batáty. Doplněný výhonky, ředkvičkami a rajčaty.

Čas na přípravu 10 minut
Čas vaření 10 minut
Celkový čas 20 minut

Recept:

  • 400 g sýru gouda (nebo eidam)
  • olivový olej (dezodorizovaný snáší lépe vyšší teploty)
  • kukuřičná strouhanka (dle potřeby)
  • kukuřičná mouka hladká (dle potřeby)
  • 1 ks šťastné vajíčko vel. L

Postup:

  1. Ze 400g sýra si nakrájíme 4 plátky nebo koupíme už předkrájený.

  2. Připravíme si tři misky nebo hluboké talíře. Do prvního dáme trochu mouky. Do druhého rozklepnuté vajíčko, které našleháme vidličkou. Do třetího talíře nasypeme strouhanku. Přesně v tomto pořadí každý plátek sýra obalíme. Dáváme si záležet, aby mouka, vajíčko i strouhanka dobře pokryla plochu i kraje sýra.

  3. Poté dáme plátky sýra na pánev s trochou kvalitního oleje a smažíme dozlatova. Podáváme nejlépe s pečeným nebo vařeným bramborem či bramborovou kaší.

  4. TIP:

    Sýr obalíme podle popsaného návodu a kraje sýra ještě jednou vnoříme do vajíčka a strouhanky. Tímto si zajistíme, že tučný sýr nebude mít tendenci při smažení tolik vytékat.

Tisk