Ano, vím. Smažený sýr je kontroverzní klasika české kuchyně. Šéfkuchaři ho nesnáší, ale spousta lidí ho miluje. To že se stal tento sýr populární i mezi vegetariány bylo leckdy spíše na škodu. Vynechat maso nestačí. A hůř, nechat maso nahradit fastfoodem smaženého sýra s hranolky a tatarkou (vše pochybného původu), tak to opravdu není zdravé vegetariánství.
Nicméně smažený sýr lze připravit doma a lépe. Stačí, když ho osmažíme (nebo pečeme v troubě) na kvalitním olivovém oleji a bílou pšeničkou mouku vyměníme za kukuřičnou. Rázem máme smažený sýr v bezlepkovém kabátku (trojobalu), který mu i ohromně sluší. Je tím krásně žluťounký a rychleji připravený, protože kukuřičné mouce stačí velmi krátká doba tepelné úpravy.
Ze 400g sýra si nakrájíme 4 plátky nebo koupíme už předkrájený.
Připravíme si tři misky nebo hluboké talíře. Do prvního dáme trochu mouky. Do druhého rozklepnuté vajíčko, které našleháme vidličkou. Do třetího talíře nasypeme strouhanku. Přesně v tomto pořadí každý plátek sýra obalíme. Dáváme si záležet, aby mouka, vajíčko i strouhanka dobře pokryla plochu i kraje sýra.
Poté dáme plátky sýra na pánev s trochou kvalitního oleje a smažíme dozlatova. Podáváme nejlépe s pečeným nebo vařeným bramborem či bramborovou kaší.
TIP:
Sýr obalíme podle popsaného návodu a kraje sýra ještě jednou vnoříme do vajíčka a strouhanky. Tímto si zajistíme, že tučný sýr nebude mít tendenci při smažení tolik vytékat.