dne

Salát z ječných krup

Kroupy nejsou v českém jídelníčku moc populární, což je škoda. Na talíři se nám jednou do roka objeví houbový kuba a nanejvýš je ještě zaregistrujeme např. v polévce. S tak hodnotnou přílohou bychom neměli zacházet takhle opatrně. 🙂 Už naše babičky věděly, že kroupy se mají zařazovat do jídelníčku častěji. Vyzkoušejte tedy kroupový salát se zeleninou a snězte hodnotné jídlo. Zeleninu použijte sezónní a pokud možno čerstvou.

Proč kroupy? Ječné kroupy obsahují jen minimum lepku, snižují cholesterol a hladinu cukru v krvi. Obsahují hlavně vitamíny B, vitamín E a mají vysoký obsah minerálů. Pomáhají také se zažíváním a při hubnutí.

Salát z ječných krup
Salát z ječných krup

Čas na přípravu 5 minut
Čas vaření 50 minut
Celkový čas 1 hodina

Recept:

  • cca 200 g ječných krup
  • 1 ks žlutá paprika
  • 1/2 ks salátové okurky
  • 1 hrst malých rajčátek
  • cca 1 ČL hořčice
  • 1/2 stroužku většího česneku (nemusí být)
  • olivový olej (podle potřeby)
  • rukola (nebo ředkvičky, ledový salát apod.)
  • sušený zeleninový bujón nebo sůl s bylinkami (dle chuti)
  • lahůdkové droždí (na dochucení)
  • pažitka, petrželka (na ozdobu)
  • vejce natvrdo (od šťastných slepiček)

Postup:

  1. Kroupy uvaříme podle návodu. (Propláchnuté, vaříme v osolené vodě s kapkou oleje 40-50 minut)

  2. Kroupy necháme trochu vychladnout, dochutíme je, smícháme s olejem a nakrájenou zeleninou. Rukolou dozdobíme a přidáme natvrdo vařené vejce. Můžeme podávat jako teplý či studený salát.

Tisk