Salát z ječných krup
Kroupy nejsou v českém jídelníčku moc populární, což je škoda. Na talíři se nám jednou do roka objeví houbový kuba a nanejvýš je ještě zaregistrujeme např. v polévce. S tak hodnotnou přílohou bychom neměli zacházet takhle opatrně. 🙂 Už naše babičky věděly, že kroupy se mají zařazovat do jídelníčku častěji. Vyzkoušejte tedy kroupový salát se zeleninou a snězte hodnotné jídlo. Zeleninu použijte sezónní a pokud možno čerstvou.
Proč kroupy? Ječné kroupy obsahují jen minimum lepku, snižují cholesterol a hladinu cukru v krvi. Obsahují hlavně vitamíny B, vitamín E a mají vysoký obsah minerálů. Pomáhají také se zažíváním a při hubnutí.
Recept:
- cca 200 g ječných krup
- 1 ks žlutá paprika
- 1/2 ks salátové okurky
- 1 hrst malých rajčátek
- cca 1 ČL hořčice
- 1/2 stroužku většího česneku (nemusí být)
- olivový olej (podle potřeby)
- rukola (nebo ředkvičky, ledový salát apod.)
- sušený zeleninový bujón nebo sůl s bylinkami (dle chuti)
- lahůdkové droždí (na dochucení)
- pažitka, petrželka (na ozdobu)
- vejce natvrdo (od šťastných slepiček)
Postup:
-
Kroupy uvaříme podle návodu. (Propláchnuté, vaříme v osolené vodě s kapkou oleje 40-50 minut)
-
Kroupy necháme trochu vychladnout, dochutíme je, smícháme s olejem a nakrájenou zeleninou. Rukolou dozdobíme a přidáme natvrdo vařené vejce. Můžeme podávat jako teplý či studený salát.