Pórková polévka
Jemná polévka, která pohladí a zároveň v chladnějších dnech krásně zahřeje. Připravit ji můžeme jen zcela jemnou se solí a smetanou, nebo ji lze přiostřit pepřem a chilli. Vůně citrónové kůry jí ovšem povýší za každých okolností. Uvařte si všední polévku trochu nevšedně a dle Vašeho gusta.
Recept:
- 2 ks pórku (střední velikost)
- 4 ks brambor (střední velikosti)
- cca 1,5 l zeleninového vývaru (nebo voda s kvalitním bujónem)
- 3 stroužky česneku (nebo dle preferencí)
- 2 lžíce másla (nebo ghí)
- ½ lžičky drceného kmínu
- nastrouhaná citrónová kůra (na ozdobu a doladění chuti)
- pepř, chilli, sůl (na dochucení)
- smetana (rostlinná nebo živočišná)
Postup:
-
Důkladně očistíme a omyjeme pórky a nakrájíme je na kolečka. Brambory oloupeme a nakrájíme na kostičky.
-
V hrnci osmahneme na másle kolečka pórku a po chvíli přidáme brambory a kmín.
-
Zalijeme vývarem a necháme polévku vařit do změknutí pórku a brambor (cca 20-25 minut).
-
Když je vše krásně měkké, polévku dohladka rozmixujeme (tyčovým mixérem).
-
Poté přidáme prolisovaný česnek. Polévku opepříme a případně dosolíme podle potřeby. Podle její chuti a hustoty vmícháme přiměřené množství smetany. Na talíři ještě ozdobíme citrónovou kůrou nebo chilli vločkami. Dobrou chuť.