Nejrychlejší čočková polévka
Rychlá příprava (žádné namáčení čočky přes noc), krátká doba vaření a skvělá stravitelnost, to vše dělá z červené čočky top luštěnu. Doma ji zařazujeme do jídelníčku minimálně jednou za týden. Samozřejmě v různých obměnách. Popusťte uzdu své fantazie a uvařte si rychlou a vydatnou polévku, po které nebude nikoho bolet bříško.
Recept:
- 250 g červené čočky (loupané)
- 1 ks cibule (z dobrého zdroje)
- cca 1,5 l zeleninového vývaru nebo vody (v tom případě zeleninové bujon kostky)
- 1 ks čerstvé červené papriky
- 1-2 ks čerstvá rajčata
- 2 stroužky česneku (dobrý zdroj)
- 1-2 lžíce přepuštěného másla či olivového oleje
- 1 cm řasy Wakame (nemusí být)
Postup:
-
Propláchneme čočku, zalijeme vývarem nebo vodu, přidáme oloupanou cibuli, česnek, opláchnutý kousek řasy a dáme vařit. Když polévka začne vřít, ztlumíme a přidáme pokrájené rajče (se slupkou či bez) a papriku.
-
Do cca 15-20 minut je čočka měkká. Polévku dochutíme solí, případně i sušenou zeleninou, zjemníme tukem a podáváme.
-
Kdo chce, může cibuli s paprikou na tuku orestovat a dát polévce ještě větší šmrnc. Vařená verze je však určitě lepší pro děti a chutná báječně.