dne

Lehké špaldové koláče s tvarohem

Odlehčené kynuté koláče, které nejsou tukovou bombou. Chuť je naprosto úžasná a to díky sušené třtinové šťávě, která chutná po medu a také kokosovému oleji. Koláče jsou ještě druhý den krásně vláčné.

Vzhledem k tomu, že jsem použila kvalitní (polotučný) tvaroh ve větším množství (klidně použijte jen dvě balení tvarohu), tak se na koláčích malinko "rozjel", což sice není tak fotogenické, ale to mi fakt nevadí. Chuť je nadevše.

Lehké špaldové koláče s tvarohem
Lehké špaldové koláče s tvarohem sypané kakaovými boby

Čas na přípravu 1 hodina 20 minut
Čas vaření 30 minut
Celkový čas 1 hodina 50 minut

Recept:

Na těsto:

  • 300 g špaldové celozrnné mouky (hladké)
  • 200 g špaldové bílé mouky (hladké)
  • cca 250 ml mléka (ovesného nebo jiného)
  • 1 balení aktivního sušeného droždí (na 500g mouky)
  • 3 – 4 lžíce kokosového oleje (pokojové teploty)
  • ¼ lžičky soli (himalájské)
  • 2 – 3 lžíce sušené třtinové šťávy

Náplň:

  • cca 900 g tvarohu (může být méně)
  • 2 hrsti rozinek (nemusí být)
  • javorový sirup (nebo sušená třtinová šťáva)
  • vanilka nebo vanilkový cukr (dle chuti)
  • citrónová kůra sušená nebo čerstvá (dle chuti)

Drobenka v poměru 2:1:1:

  • mouka špaldová + ovesné vločky (použila jsem hladkou)
  • kokosový olej
  • sušená třtinová šťáva

Postup:

  1. Do mísy dáme mouky (přesáté), vmícháme sušené droždí a sušenou třtinovou šťávu. Přidáme sůl, kokosový olej a přilijeme mléko.

  2. Těsto zpracujeme ručně nebo v robotu. Necháme ho cca 1 hodinu až 1 a ½ hodiny kynout na teplém místě.

  3. Když těsto zhruba zdvojnásobí objem, tak ho přendáme na vál a opatrně vytvoříme větší válec. Ten rozdělíme na cca 8 kusů. Každý kus těsta zpracujeme opatrně dlaněmi do tvaru koule. Každou dlaní lehce zmačkneme na úhlednou placku a pomoučeným dnem širší sklenice vytvoříme důlek na náplň.

  4. Takto připravené koláče dáme pod utěrku na teplé místo na cca 20 minut ještě kynout.

  5. Mezi tím si umícháme tvarohovou náplň a připravíme drobenku jen smícháním ingrediencí.

  6. Po druhém kynutí koláče naplníme a posypeme drobenkou. Pečeme na pečícím papíře cca 180 C° zhruba 30-35 minut.

Tisk