Jednoduchý bezlepkový dort z pohankové mouky
Kdybych těsto vylila na plech, byl by to koláč, ale v kulaté formě je to dortík. Musím říct, že byl vážně moc dobrý a chuť pohankové mouky je jen pro opravdové fajnšmekry. 🙂 Dovedu si představit, že bych vynechala ze stravy lepek úplně. Dnes je na trhu tolik dobrých a zajímavých chutí a možností, jak si jídelníček upravit podle svého. A to je moc dobře.
RECEPT
Ingredience na těsto:
- 2 hrnky bio hladké pohankové mouky
- přiměřeně bio třtinového cukru (dala jsem asi jen 2 PL)
- cca 1/4 hrnku rozpuštěného bioghíčka
- 4 lžíčky bio prášku do pečiva (může být i více)
- 2 PL bio světlého karobu
- jeden hrnek vody (mléka)
- hrst bio rozinek
Ingredience na náplň:
- bio pudink (použila jsem vanilkový)
- bio mléko (např. bio ovčí)
- tučný bio tvaroh
- bio rýžový sirup
- čerstvé či mražené ovoce, které necháme rozmrznout (měla jsem mražené bio maliny a borůvky trhané na horách a zahradě)
- trocha bio kokosu a bio pekanové ořechy na ozdobu (nemusí být)
Postup:
1. Všechny suroviny na těsto dobře umícháme. Následně ho přemístíme do dortové formy. Jelikož je v těstě ghí, tak jsem už nevymazávala formu, ale dala pečící papír.
2. Pečeme při 180 °C asi 35 minut.
3. Na náplň si uvaříme pudink, který necháme zchladnout. Následně vmícháme tvaroh, vše dosladíme rýžovým sirupem a vyšleháme na krém.
4. Vychladlý korpus podélně rozřízneme. Spodní část namažeme větší polovinou krému a poklademe ovocem (borůvkami) a přiklopíme. Zbylým krémem potřeme vrch dortu. Dáme ovoce (maliny), pekanové ořechy a zasypeme trochou strouhaného bio kokosu. Hotovo!!!