Jáhly s pečenými batáty a sýrem
Není moc snadné vařit s jáhlami. Hrozí totiž riziko, že jídlo bude fádní a nudné. Jenomže jáhly jsou velmi prospěšné a my bychom je na našem stole měli vídat častěji.
Což o to, většina lidí si už dovede představit z jahel sladkou kaši či nákyp. Skvělé, ale my si v tomto receptu pustíme na talíř i trochu exotické ingredience a vykouzlíme slaný talíř plný chutí a barev.
Jáhlový talíř je bezmasý, ale bez obav k němu můžete podávat např. kuřecí maso, které lze péct společně s batáty.
Recept:
- cca 200 g jáhel
- 2 ks batátů (střední velikosti)
- 1 hrst slunečnicových semínek (nemusí být)
- 100 g sýru (např. feta nebo kozí)
- 1 ks granátového jablka (menší velikost)
- 1 hrst petrželky (podle chuti)
- olivový olej (podle potřeby)
- kvalitní bujón nebo vývar (sušený, kostku nebo domácí)
- pepř (nemusí být)
- sojová omáčka Tamari (podle chuti)
Postup:
-
Batáty oškrabeme, omyjeme a nakrájíme na menší kousky, které osolíme (opepříme), zakápneme olivovým olejem a pečeme v předehřáté troubě na cca 180 °C cca 25 minut do změknutí.
-
Jáhly pořádně spaříme horkou vodou, aby nebyly hořké a dáme je vařit do dvojnásobného množství vody nebo vývaru. Vaříme je cca 15 minut dokud nezměknou.
-
Hotové jáhly dochutíme Tamari a servírujeme na talíře. Přidáme opečené batáty, slunečnicová semínka, zrníčka granátového jablka, rozdrobený sýr, nasekanou petržel a vše zakápneme olejem.