dne

Jáhly s pečenými batáty a sýrem

Není moc snadné vařit s jáhlami. Hrozí totiž riziko, že jídlo bude fádní a nudné. Jenomže jáhly jsou velmi prospěšné a my bychom je na našem stole měli vídat častěji.

Což o to, většina lidí si už dovede představit z jahel sladkou kaši či nákyp. Skvělé, ale my si v tomto receptu pustíme na talíř i trochu exotické ingredience a vykouzlíme slaný talíř plný chutí a barev.

Jáhlový talíř je bezmasý, ale bez obav k němu můžete podávat např. kuřecí maso, které lze péct společně s batáty.

Jáhly s pečenými batáty a sýrem
Jáhly s pečenými batáty a sýrem doplněné výhonky

Čas na přípravu 5 minut
Čas vaření 30 minut
Celkový čas 35 minut

Recept:

  • cca 200 g jáhel
  • 2 ks batátů (střední velikosti)
  • 1 hrst slunečnicových semínek (nemusí být)
  • 100 g sýru (např. feta nebo kozí)
  • 1 ks granátového jablka (menší velikost)
  • 1 hrst petrželky (podle chuti)
  • olivový olej (podle potřeby)
  • kvalitní bujón nebo vývar (sušený, kostku nebo domácí)
  • pepř (nemusí být)
  • sojová omáčka Tamari (podle chuti)

Postup:

  1. Batáty oškrabeme, omyjeme a nakrájíme na menší kousky, které osolíme (opepříme), zakápneme olivovým olejem a pečeme v předehřáté troubě na cca 180 °C cca 25 minut do změknutí.

  2. Jáhly pořádně spaříme horkou vodou, aby nebyly hořké a dáme je vařit do dvojnásobného množství vody nebo vývaru. Vaříme je cca 15 minut dokud nezměknou.

  3. Hotové jáhly dochutíme Tamari a servírujeme na talíře. Přidáme opečené batáty, slunečnicová semínka, zrníčka granátového jablka, rozdrobený sýr, nasekanou petržel a vše zakápneme olejem.

Tisk