dne

Focaccia (fokáča) špaldová

Určitě se shodneme, že není nad domácí pečivo. Fokáča navíc voní olivovým olejem, rozmarýnem a solí. Můžeme ji doplnit olivami, rajčaty, sýrem, cibulí či masem.

V Itálii je fokáča chlebem chudých trochu podobným pizze. Když jsem ji poprvé ochutnala, moc jsem litovala, že jsem vyrostla na českém chlebu z doby komunismu. Jako milovník italských jídel jsem si fokáču zamilovala na první ochutnání.

Proč je tahle ze špaldové mouky? Špalda je výživnější (obzvláště ta celozrnná), protože od klasické pšenice není špalda přešlechtěná.

 

Focaccia (fokáča) špaldová
Focaccia (fokáča) špaldová

Čas na přípravu 10 minut
Čas vaření 30 minut
Celkový čas 2 hodin 10 minut

Recept:

  • 500 g špaldové mouky hladké (celozrnné)
  • sušené aktivní droždí nebo čerstvé (kvásek) (množství na půl kg mouky)
  • cca 350 ml vlažné vody (doplňujeme postupně podle savosti mouky)
  • rozmarýn (sušený)
  • olivy (zelené, černé)
  • sušená rajčata (nejlépe naložená v oleji )
  • rajčata malá
  • himalájské nebo mořské soli (lépe hrubé)
  • cca 50 ml kvalitní olivový olej

Postup:

  1. V míse smícháme mouku se sušeným droždím, čtyřmi lžícemi olivového oleje, rozmarýnem a vlažnou vodou. Hnětením vytvoříme kompaktní a pružné těsto, které necháme v teple kynout asi půl hodiny. Těsto opatrně prohněteme rukama (jestliže hodně lepí, posypeme si ho moukou) a rozprostřeme na vymaštěný plech (nebo ho vyložíme pečícím papírem) do požadovaného tvaru. Prsty tvoříme v těstě důlky tak, aby těsto nebylo nadýchané (buchtové) a necháme zakryté ještě asi hodinu kynout.

  2. Fokáču rovnoměrně pokapeme nebo potřeme olivovým olejem, kterým nemusíme šetřit. Osolíme (těsto nemá žádnou sůl, ale zohledníme slanost přidaných ingrediencí) a znovu prsty mačkáme těsto, tvoříme dolíčky, a tím sůl i olivový olej do těsta pěkně vpracujeme. Ozdobíme si fokáču rajčaty, olivami a vším, co máme rádi. Dáme fokáču péct na 200 °C asi 30 minut.

Tisk