dne

Vláčný zdravý perník

Jednoduchý perník, který je díky strouhanému jablku nebo mrkvi krásně vláčný. V tomto receptu je smíchaná mouka špaldová s pohankovou. Pokud špaldovou mouku vynecháte, můžete mít perník bezlepkový. Nicméně počítejte s tím, že perník nepůjde tolik do výšky. To samé platí při použití mouky špaldové celozrnné.

Jestli milujete čokoládu, zalijte upečený perník čokoládovou polevou. Nebojte se trochu experimentovat a upéct perník podle vašeho gusta.

Vláčný zdravý perník
Vláčný zdravý perník

Čas na přípravu 10 minut
Čas vaření 35 minut
Celkový čas 45 minut

Recept:

Těsto:

  • 150 g špaldová polohrubá mouka bílá
  • 150 g pohanková hladká mouka
  • 100 ml oleje (např. olivový)
  • cca 300 ml mléka (živočišné či rostlinné, množství dle použité mouky)
  • 1 ks vejce (od šťastné slepičky)
  • 30 g třtinového cukru (cukr lze nahradit medem nebo melasou)
  • 1 ks jablko (středně velké)
  • 1 ks mrkev (menší velikost, ale nemusí být)
  • 1 hrst rozinek či brusinek (nemusí být, ale přirozeně dosladí)
  • prášek do perníku (bezfosfátový) (množství na 300 g mouky )

Navrch:

  • kokos
  • marmeláda (nejlépe bez přidaného cukru)

Postup:

  1. Nastrouháme jablko (na hrubo), mrkev (na jemno) a odložíme stranou. V misce vyšleháme vejce s cukrem do pěny. Přidáme další tekuté ingredience, jablko, mrkev. Mouku smíchanou s práškem do perníku přidáváme až na konec. Vše promícháme.

  2. Připravené těsto rovnoměrně nalijeme do menšího a vyššího pekáčku, který si vysteleme pečícím papírem nebo vymažeme tukem. Dáme do trouby péct na 170 °C cca 35 minut.

  3. Hotový perník necháme vychladnout, namažeme marmeládou a zasypeme kokosem.

Tisk