Vláčný zdravý perník
Jednoduchý perník, který je díky strouhanému jablku nebo mrkvi krásně vláčný. V tomto receptu je smíchaná mouka špaldová s pohankovou. Pokud špaldovou mouku vynecháte, můžete mít perník bezlepkový. Nicméně počítejte s tím, že perník nepůjde tolik do výšky. To samé platí při použití mouky špaldové celozrnné.
Jestli milujete čokoládu, zalijte upečený perník čokoládovou polevou. Nebojte se trochu experimentovat a upéct perník podle vašeho gusta.
Recept:
Těsto:
- 150 g špaldová polohrubá mouka bílá
- 150 g pohanková hladká mouka
- 100 ml oleje (např. olivový)
- cca 300 ml mléka (živočišné či rostlinné, množství dle použité mouky)
- 1 ks vejce (od šťastné slepičky)
- 30 g třtinového cukru (cukr lze nahradit medem nebo melasou)
- 1 ks jablko (středně velké)
- 1 ks mrkev (menší velikost, ale nemusí být)
- 1 hrst rozinek či brusinek (nemusí být, ale přirozeně dosladí)
- prášek do perníku (bezfosfátový) (množství na 300 g mouky )
Navrch:
- kokos
- marmeláda (nejlépe bez přidaného cukru)
Postup:
-
Nastrouháme jablko (na hrubo), mrkev (na jemno) a odložíme stranou. V misce vyšleháme vejce s cukrem do pěny. Přidáme další tekuté ingredience, jablko, mrkev. Mouku smíchanou s práškem do perníku přidáváme až na konec. Vše promícháme.
-
Připravené těsto rovnoměrně nalijeme do menšího a vyššího pekáčku, který si vysteleme pečícím papírem nebo vymažeme tukem. Dáme do trouby péct na 170 °C cca 35 minut.
-
Hotový perník necháme vychladnout, namažeme marmeládou a zasypeme kokosem.