Tisk

Vláčný zdravý perník

Jednoduchý perník, který je díky strouhanému jablku nebo mrkvi krásně vláčný. V tomto receptu je smíchaná mouka špaldová s pohankovou. Pokud špaldovou mouku vynecháte, můžete mít perník bezlepkový. Nicméně počítejte s tím, že perník nepůjde tolik do výšky. To samé platí při použití mouky špaldové celozrnné.

Jestli milujete čokoládu, zalijte upečený perník čokoládovou polevou. Nebojte se trochu experimentovat a upéct perník podle vašeho gusta.

Čas na přípravu 10 minut
Čas vaření 35 minut
Celkový čas 45 minut

Ingrediance

Těsto:

  • 150 g špaldová polohrubá mouka bílá
  • 150 g pohanková hladká mouka
  • 100 ml oleje např. olivový
  • cca 300 ml mléka živočišné či rostlinné, množství dle použité mouky
  • 1 ks vejce od šťastné slepičky
  • 30 g třtinového cukru cukr lze nahradit medem nebo melasou
  • 1 ks jablko středně velké
  • 1 ks mrkev menší velikost, ale nemusí být
  • 1 hrst rozinek či brusinek nemusí být, ale přirozeně dosladí
  • prášek do perníku (bezfosfátový) množství na 300 g mouky

Navrch:

  • kokos
  • marmeláda nejlépe bez přidaného cukru

Postup

  1. Nastrouháme jablko (na hrubo), mrkev (na jemno) a odložíme stranou. V misce vyšleháme vejce s cukrem do pěny. Přidáme další tekuté ingredience, jablko, mrkev. Mouku smíchanou s práškem do perníku přidáváme až na konec. Vše promícháme.

  2. Připravené těsto rovnoměrně nalijeme do menšího a vyššího pekáčku, který si vysteleme pečícím papírem nebo vymažeme tukem. Dáme do trouby péct na 170 °C cca 35 minut.

  3. Hotový perník necháme vychladnout, namažeme marmeládou a zasypeme kokosem.

Poznámka k receptu

Vláčný zdravý perník
Vláčný zdravý perník