dne

Zeleninová polévka se špaldovým kapáním

Zeleninové polévky všeho druhu jsou u nás doma velice oblíbené.  Obzvláště po svátcích a různých oslavách je to pohlazení pro trávící trakt. Je zde také prostor pro vlastní kreativitu, ačkoliv zeleninový vývar (bujon) a zelenina jsou základem. Tato je bez výrazného koření jen s chutí másla a zeleniny. Můžeme klidně na samotném konci vaření přidat  Miso, které nám polévku chuťově posune více asijským směrem a její hodnota se ještě znásobí.

RECEPT

Ingredience na polévku:

  • bio kořenová zelenina (petržel kořenová, mrkev, celer bulva apod.)
  • bio cibule
  • bio mražená zelenina (použila jsem s hráškem, kukuřicí, mrkví a květákem)
  • bio bujon zeleninový Würzl kostky (nebo domácí zeleninový vývar)
  • sušené lahůdkové droždí
  • sušené celerové lístky ze zahrádky nebo čerstvé (klidně pažitka apod.)
  • kousek bio másla nebo bio přepuštěného másla (případně kvalitního oleje)

Ingredience na kapání:

  • 2 PL špaldové mouky (použila jsem chlebovou)
  • 2 bio nebo domácí vajíčka
  • trocha himalájské soli
  • sušené celerové lístky nebo něco dobrého zeleného 🙂

Postup:

1. Kořenovou zeleninu očistíme, důkladně umyjeme, nakrájíme,  oloupeme cibuli a vložíme do hrnce.  Zalijeme vodou, přidáme bujon a vaříme asi 20 minut než zelenina změkne. Doba varu záleží na velikosti nakrájené zeleniny.

2. Přidáme mraženou zeleninu a necháme ji provařit (té mojí stačí jen 6 minut). Záleží jakou zeleninovou směs máme k dispozici. (Pokud přidáváme zeleninu mraženou, tak počítáme s tím, že se nám po jejím přisypání polévka přestane vařit. Je potřeba přidat plyn 🙂 či elektriku a počkat, až nám zase polévka začne vřít.)

3. V mističce si připravíme kapání, které nakapeme (přes hrubé struhadlo) rovnou do polévky a necháme ještě asi 8 minut provařit.

4. Když polévku dovaříme, tak v ní necháme rozpustit kousek másla, dochutíme ji sušeným lahůdkovým droždím a přisypeme něco zeleného.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.