Zeleninová polévka se špaldovým kapáním
Zeleninové polévky všeho druhu jsou u nás doma velice oblíbené. Obzvláště po svátcích a různých oslavách je to pohlazení pro trávící trakt. Je zde také prostor pro vlastní kreativitu, ačkoliv zeleninový vývar (bujon) a zelenina jsou základem. Tato je bez výrazného koření jen s chutí másla a zeleniny. Můžeme klidně na samotném konci vaření přidat Miso, které nám polévku chuťově posune více asijským směrem a její hodnota se ještě znásobí.
RECEPT
Ingredience na polévku:
- bio kořenová zelenina (petržel kořenová, mrkev, celer bulva apod.)
- bio cibule
- bio mražená zelenina (použila jsem s hráškem, kukuřicí, mrkví a květákem)
- bio bujon zeleninový Würzl kostky (nebo domácí zeleninový vývar)
- sušené lahůdkové droždí
- sušené celerové lístky ze zahrádky nebo čerstvé (klidně pažitka apod.)
- kousek bio másla nebo bio přepuštěného másla (případně kvalitního oleje)
Ingredience na kapání:
- 2 PL špaldové mouky (použila jsem chlebovou)
- 2 bio nebo domácí vajíčka
- trocha himalájské soli
- sušené celerové lístky nebo něco dobrého zeleného 🙂
Postup:
1. Kořenovou zeleninu očistíme, důkladně umyjeme, nakrájíme, oloupeme cibuli a vložíme do hrnce. Zalijeme vodou, přidáme bujon a vaříme asi 20 minut než zelenina změkne. Doba varu záleží na velikosti nakrájené zeleniny.
2. Přidáme mraženou zeleninu a necháme ji provařit (té mojí stačí jen 6 minut). Záleží jakou zeleninovou směs máme k dispozici. (Pokud přidáváme zeleninu mraženou, tak počítáme s tím, že se nám po jejím přisypání polévka přestane vařit. Je potřeba přidat plyn 🙂 či elektriku a počkat, až nám zase polévka začne vřít.)
3. V mističce si připravíme kapání, které nakapeme (přes hrubé struhadlo) rovnou do polévky a necháme ještě asi 8 minut provařit.
4. Když polévku dovaříme, tak v ní necháme rozpustit kousek másla, dochutíme ji sušeným lahůdkovým droždím a přisypeme něco zeleného.