Veganské housky
Výborné houstičky z jednoho pramene. Návod na to, jak je jednoduše uplést, najdete na netu. Nebojte se toho. Housky dělávám několik let a už je to tak zautomatizované, že nad tím vůbec nepřemýšlím. Pokud se vám z nějakého důvodu nebudou dařit, tak udělejte klidně tvar rohlíku.
V receptu použitý olivový olej je lepší v dezodorizované formě (zbavený charakteristické vůně a snese vyšší teplotu). Pokud olivový nemáte, tak použijte bez obav i kokosový olej. Houstičkám kokosový olej vůbec nevadí.
Housky jsou veganské a není v nich tedy živočišný tuk jako sádlo nebo máslo, proto počítejte s tím, že druhý den už nebudou tak měkké a vláčné.
Recept:
- 500 g špaldové chlebové mouky (hladké)
- cca 250 ml vlažné vody (nebo rostlinného nápoje)
- 1 ks sušeného droždí (nebo připravíme kvásek z ½ kostky)
- 50 ml olivového oleje (nejlépe dezodorizovaného nebo kokosový olej)
- cca 1 lžička soli (himalájské nebo mořské)
- ½ až 1 lžička kmínu (mletý nebo celý)
- mák, sezam (na posyp)
Postup:
-
Mouku dáme do mísy, vsypeme sušené droždí a dobře promícháme. Přidáme sůl, kmín a vlažnou vodu (rostlinný nápoj) podle savosti mouky, olej a vše hněteme (ručně nebo v robotu) v kompaktní těsto.
-
Hotové těsto necháme v teple pod utěrkou kynout 1 až 1.5 hodiny.
-
Vzešlé těsto si přemístíme na vál, který podsypeme trochou hrubé mouky. Housky tak získají více režný vzhled. Pokud nemáme hrubou, tak klidně polohrubou nebo tu, co jsme použili v receptu.
-
Těsto rozdělíme na cca 8 kusů. Z každého kusu vytvoříme v rukách přiměřeně dlouhý váleček (spíše had 🙂 ) a z něj "upleteme" housku.
-
Hotové housky dáme na plech vystlaný pečícím papírem, přikryjeme utěrkou a necháme ještě cca 20 až 30 minut v teple kynout.
-
Troubu rozehřejeme na cca 200C. Vykynuté housky postříkáme rozprašovačem s vlažnou vodou (nebo potřeme mašlovačkou), posypeme mákem a vložíme do vyhřáté trouby.
-
Pečeme 10 minut na 200 °C stupňů, potom teplotu ztlumíme na 180°C a pečeme ještě 10 až 15 minut dozlatova.