dne

Tortilla wrap s hlívou ústřičnou

Tohle jídlo nemá chybu! Je velmi jednoduché a najdete v něm všeho dostatek. Zdravou zeleninou ho můžete doslova nacpat.

Tortilly zakoupíte a snadno připravíte. Dále tepelně upravíte hlívu ustřičnou a pak už jen pokladete ingredience na naříznutou tortillu, kterou poskládáte. Během chvilky tak máte skvělé jídlo na talíři. Vzhledem k tomu, že je směs z hlívy ústřičné "mokrá", tak dip (omáčka) není úplně nutný. Nicméně ti, kteří dip milují, tak ho určitě doplní přímo na tortillu nebo vedle k jejímu namáčení.

Tortilla wrap s hlívou ústřičnou
Tortilla wrap s hlívou ústřičnou, hlávkovým salátem, paprikou, sýrem, uzeným tofu a výhonky z pórku a amarantu

Čas na přípravu 10 minut
Čas vaření 20 minut
Celkový čas 30 minut

Recept:

Na wrap:

  • 1 balení tortill (mohou být i celozrnné)
  • sýr dle výběru a preferencí (nejlépe takový, který se trochu rozteče)
  • zelenina dle sezóny
  • zelené výhonky nebo klíčky (lze vynechat)
  • několik plátků uzeného tofu (nemusí být)

Na směs z hlívy:

  • cca 400 g hlívy ústřičné (můžeme nahradit žampiony)
  • 1 ks cibule
  • olivový olej (pod cibulku)
  • cca 2 lžičky sušené sladké papriky
  • cca 1 lžička sušené uzené papriky
  • ½ lžičky sušené majoránky
  • sušený bujón nebo sůl (podle chuti)
  • 2 stroužky česneku (dle chuti)

Vhodný dip:

  • z majonézy, jogurtu (zakysané smetany) nebo rajčatové omáčky (podle výběru)

Postup:

Směs z hlívy ústřičné:

  1. Cibuli si očistíme, nakrájíme na kostičky a osmahneme na oleji.

  2. Hlívu omyjeme, odřežeme tuhé části, které vyhodíme. Kloboučky a měkké nožičky nakrájíme na úzké nudličky a přidáme k cibulce.

  3. Přisypeme papriku a jen asi minutku vše restujeme. Potom směs zalijeme trochou horké vody a necháme cca 20 minut pod pokličkou dusit. Nedáváme vody moc, protože na závěr chceme vodu zredukovat na naprosté minimum.

  4. Pár minut před dovařením přisypeme majoránku, přidáme prolisovaný česnek a dochutíme sušeným bujónem nebo solí. Směs odstavíme ze zdroje tepla.

Tortilly na wrap:

  1. Tortillu si připravíme podle návodu. Tortilly navlhčíme a dáme prohřát z obou stran na rozpálenou suchou pánev. (Tento krok můžeme udělat až po zabalení tortiily, ale vzhledem k zachování čerstvosti salátu doporučuji prohřát tortillu předem).

  2. Tortillu opatrně přemístíme na dřevěné prkénko. Tortillu řízneme od okraje ke středu a celý kruh si pomyslně rozdělíme na čtyři čtvrtiny a každou poklademe připravenými ingrediencemi. Na jednu dáme pár lžiček směsi z hlívy a plátek tofu, na další dáme strouhaný sýr, vedle zeleninu a na poslední třeba zelené výhonky. Naříznutí tortilly nám usnadní její složení, které začneme právě od onoho naříznutí překládáním na sebe a dokola. Jestliže Vám tento popis není jasný, tak tortillu můžete jen zabalit např. do ruličky. Na chuti to nic nezmění. 😉

  3. Složenou tortillu můžete ještě na pánvi znovu prohřát.

Tisk