dne

Shiitake s červeným zelím a mrkví

Naprosto jednoduchý recept, který je velmi výživný a zbytečně nezatíží. Houby Shitake jsou skvělé nejen ze zdravotního hlediska, ale také pro jejich báječnou pátou chuť. Pokud v tomto jídle použije sezamový olej, tak to bude ještě vyšší chuťový level.

Připravte si tedy recept, který nezabere příliš času, překvapí vás svojí chutí a ještě se budete cítit lehce. Je totiž zcela bezlepkový.

Shiitake s červeným zelím a mrkví
Shiitake s červeným zelím a mrkví doplněný výhonky jetele.

Čas na přípravu 5 minut
Čas vaření 25 minut
Celkový čas 30 minut

Recept:

  • 200 g hub Shiitake
  • cca 200 g červeného zelí
  • 4 ks středně velké mrkve
  • 1 ks menší cibule
  • sójová omáčka Tamari (dle chuti)
  • kmín mletý (dle chuti)
  • sezamový olej (nebo olivový)
  • rýžové řezance (nebo nudle)

Postup:

  1. Na pánvi si orestujeme pokrájenou (na malé kostičky) cibuli. Přidáme na menší kousky pokrájené houby Shiitake a ještě chvilku restujeme.

  2. Poté přidáme společně očištěnou a na kolečka pokrájenou mrkev a nastrouhané (pokrájené) zelí.

  3. Zasypeme lehce kmínem. Nesolíme!

  4. Vše podlijeme trochou horké vody a dusíme pod pokličkou do měkka. Během dušení hlídáme a vodu v případě potřeby dolijeme. Nicméně se snažíme, aby ji zbylo na konci dušení minimum. (Dusíme cca 20 – 30 minut podle velikosti kousků).

  5. Ke konci doby dušení směsi si uvaříme podle návodu také rýžové řezance.

  6. Řezance dáme na talíř, zalijeme sezamovým olejem a pokapeme trochou sójové omáčky.

  7. Hotovou směs se Shiitake dochutíme ještě v pánvi sójovou omáčkou a poté ji servírujeme na připravené řezance. Dobrou chuť.

Tisk