Shiitake s červeným zelím a mrkví
Naprosto jednoduchý recept, který je velmi výživný a zbytečně nezatíží. Houby Shitake jsou skvělé nejen ze zdravotního hlediska, ale také pro jejich báječnou pátou chuť. Pokud v tomto jídle použije sezamový olej, tak to bude ještě vyšší chuťový level.
Připravte si tedy recept, který nezabere příliš času, překvapí vás svojí chutí a ještě se budete cítit lehce. Je totiž zcela bezlepkový.
Recept:
- 200 g hub Shiitake
- cca 200 g červeného zelí
- 4 ks středně velké mrkve
- 1 ks menší cibule
- sójová omáčka Tamari (dle chuti)
- kmín mletý (dle chuti)
- sezamový olej (nebo olivový)
- rýžové řezance (nebo nudle)
Postup:
-
Na pánvi si orestujeme pokrájenou (na malé kostičky) cibuli. Přidáme na menší kousky pokrájené houby Shiitake a ještě chvilku restujeme.
-
Poté přidáme společně očištěnou a na kolečka pokrájenou mrkev a nastrouhané (pokrájené) zelí.
-
Zasypeme lehce kmínem. Nesolíme!
-
Vše podlijeme trochou horké vody a dusíme pod pokličkou do měkka. Během dušení hlídáme a vodu v případě potřeby dolijeme. Nicméně se snažíme, aby ji zbylo na konci dušení minimum. (Dusíme cca 20 – 30 minut podle velikosti kousků).
-
Ke konci doby dušení směsi si uvaříme podle návodu také rýžové řezance.
-
Řezance dáme na talíř, zalijeme sezamovým olejem a pokapeme trochou sójové omáčky.
-
Hotovou směs se Shiitake dochutíme ještě v pánvi sójovou omáčkou a poté ji servírujeme na připravené řezance. Dobrou chuť.