dne

Polévka z červené čočky s řasou Wakame

Červená čočka je naprosto skvělá. Rychle uvařená a na rozdíl od většiny luštěnin nezpůsobuje nadýmání. Je to dáno tím, že se nejčastěji používá v loupané podobě (neobsahuje slupku). Červená čočka je tedy vhodná jako první luštěnina pro děti a mohou ji i kojící matky. Tato verze čočkovky (s kurkumou a římským kmínem) s lehounkou příchutí Orientu je moc dobrá. Vařím ji vždycky v 5l hrnci, a tak pevně doufám, že tento poměr bude sedět na normální cca 4 porce.

Polévka z červené čočky s řasou Wakame

RECEPT

Ingredience:

  • cca 150 g loupané červené čočky v bio kvalitě
  • 1 bio cibule
  • 2 bio mrkve
  • 1 stroužek bio česneku
  • 2 bio brambory (nebo ze zahrádky)
  • olivový olej v bio kvalitě
  • 1/2 lžíčky bio kurkumy (kdo nezná, tak raději méně)
  • 1/2 lžičky bio mletého římského kmínu (pokud nemáte dejte normální)
  • 1 lžička bio majoránky
  • 1 litr vody
  • bio řasa Wakame (uloupneme kousek cca velikost poštovní známky)
  • bio sušený zeleninový vývar Würzl
  • sušené lahůdkové droždí
  • bio smetana (dala jsem rýžovou)

POSTUP

1. a) Můžeme nejdříve pokrájet cibuli, mrkev, česnek a na olivovém oleji osmahnout. Přidat kurkumu, římský kmín, majoránku, zalít vodou, dát nakrájené brambory a přisypat propláchnutou červenou čočku, omytou řasu Wakame a vařit.

1. b) Nebo můžeme pokrájet zeleninu, přidat koření, propláchnutou čočku, omytý kousek řasy Wakame a vše společně vařit ve vodě.  Cibuli nekrájíme na drobno, aby šla případně vyjmout z polévky (někdo vařenou nemá rád). Olej dáme až po uvaření, kvůli zachování cenných látek.

2. Vaříme polévku asi 20 minut do změknutí červené čočky. Dochutíme sušeným zeleninovým vývarem, přisypeme lahůdkové droždí a můžeme zjemnit smetanou.

3. Uvařenou řasu můžeme po uvaření vyjmout a rozkrájet na malé kousíčky, aby některým strávníkům nedělala problémy, a nebo celou polévku dohladka rozmixovat.

♥ Proč řasa Wakame?
Pokud nemáte zkušenosti s mořskými řasami, tak nejjednodušší je právě přidávat kousek opláchnuté řasy Wakame při vaření polévky.  Může se jíst i syrová, jen opláchnutá a namočená na 15 minut ve vodě. V této podobě  ji lze snadno nakrájet a přidat třeba do salátu. Wakame pročišťuje krev a posiluje zejména ženy po porodu. Je skvělá pro vlasy a udržuje zdravou pokožku. Dále pomáhá z těla vylučovat sodík (kdo hodně solí) a těžké kovy.