„Mazaný“ špaldový mazanec
Klasický mazanec je dobrota, ale stejně si ho jdu vždycky „vylepšit“. Přinejmenším máslem, protože jinak mám pocit, že se mi takzvaně práší od pusy. Tato verze mazance je již namazaná a u nás doma velice oblíbená. Příprava je také úplně jednoduchá a mazanec zdravější. Jdeme na to.
RECEPT
Ingredince na těsto:
- 2 hrnky (250 g) bio špaldové celozrnné mouky (použila jsem hladkou chlebovou)
- 1 vaničku tvarohu (150 g) (dala jsem kozí)
- půlka (70 g) bio másla pokojové teploty
- jednu vrchovatou PL roztopeného bio kokosového oleje
- trocha vody (mléka) cca 50 ml
- hrst bio rozinek (nebo brusinek apod.)
- pár bio datlí nakrájených na kousky
- bio kypřící prášek (dala jsem asi půlku)
- bio rýžový sirup (podle chuti), může být i jiný sirup nebo třtinový cukr, melasa atp.
- bio vajíčko (nedala jsem ho, ale může být)
Ozdoba:
- bio pekanové ořechy (mohou být mandle, vlašské ořechy apod.)
- bio vajíčko nebo od šťastných slepiček na potření
Postup:
1. Ingredience smícháme rukama dohromady a vytvoříme menší bochánek.
2. Vyložíme si plech pečícím papírem a mazanec na něj přemístíme.
3. Mazanec pomašlujeme vajíčkem a posypeme oříšky. (tento krok jsem udělala cca 10 minut před dopečením, aby byl mazanec víc lesklý)
4. Vložíme do trouby, kterou máme předehřátou na cca 180 °C a pečeme asi 35 minut.