Kynutý koláč se švestkami a mákem
Tento koláč je na (klasický) plech, takže žádná velká práce. Kombinace švestek, máku a skořice nás zase odnese někam hodně vysoko do gurmánské říše. Koláč je veganský, ale lze použít dle libosti živočišné produkty. Do těsta jsem vmíchala mouku špaldovou a přidala i dvouzrnku (můžete dát jen špaldovou). Obě mouky jsou výživnější než běžná pšeničná mouka a také lépe stravitelné. Tím, že jsou obě celozrnné, tak sají více tekutiny (mléka). Myslíme na to, aby bylo těsto vláčné.
Dvouzrnku jsem si myslím zamilovala. Ačkoli je celozrnná, tak v koláči připomíná mouku bílou. Chuťově i barvou. U mě to bude srdcovka také proto, že mi připomíná pečení mé babičky, která pocházela z Moravy.
Recept:
Na těsto:
- 250 g špaldové mouky celozrnné (jemně mleté)
- 250 g polohrubé mouky (dvouzrnky)
- 1 balení sušeného droždí (nebo kvásku z čerstvého droždí)
- cca 4 lžíce kokosového oleje
- z ½ citronu kůra (nebo použijeme sušenou)
- min. 250-300 ml vlažného rostlinného nápoje (nebo mléka)
- cca 2 lžíce třtinového cukru
- špetka himalájské soli
- 300-400 g půlených švestek (podle jejich velikosti)
Maková náplň:
- min. 300 g namletého máku
- rostlinný nápoj nebo mléko (dle potřeby)
- třtinový cukr (podle chuti)
Drobenka: poměr zhruba 2 : 1 : 1
- polohrubá mouka (dvouzrnka)
- olivový nebo kokosový olej
- třtinový cukr
- cca ½ lžičky skořice (lze přidat nebo vynechat)
Postup:
-
V míse smícháme prosáté mouky se sušeným droždím, přidáme cukr, sůl, vlažný ovesný nápoj, citrónovou kůru a kokosový olej. Vyhněteme hladké a tekutější těsto. V robotu je to cca 8 minut. Po té těsto necháme kynout na teplém místě asi 1,5 hodiny.
-
Vykynuté těsto dáme na plech s pečícím papírem nebo vymazaný olejem a rovnoměrně rukama roztáhneme do stran. Přikryjeme utěrkou a necháme ještě cca 30 minut kynout.
-
Mezitím v malém hrnci smícháme namletý mák, cukr a "mléko" a za stálého míchání chvilku povaříme do hustoty "kaše".
Omyté švestky rozkrojíme na poloviny a vypeckujeme.
-
Na odpočinuté těsto rozprostřeme vychladlou makovou náplň (necháme čisté okraje) a navrch v rozestupu poklademe rozpůlené švestky. (Většinou slupkou dolů, ale já udělala tentokrát výjimku). Koláč posypeme připravenou drobenkou.
-
Dáme péct do vyhřáté trouby na 170 °C. Doba pečení je kolem 30 minut.