Kynutá bezlepková pizza
Pokud se rozhodnete dělat kynuté těsto jen z pohankové mouky, pak počítejte, že se bude chovat trochu jinak. První "zrada" bude, že skoro nenakyne, jen se v míse malinko zakulatí. Také se připravte, že během pečení možná těsto na krajích popraská a určitě bude více suché. To je ale v tomto případě výhoda. Navrch pizzy můžete totiž bez obav použít zeleninu, která obsahuje hodně vody např. cuketu. V praxi to znamená, že se vám z těsta neudělá pod touto zeleninou takové to "blátíčko". A další zvláštností je samozřejmě chuť, kterou pohanka má. Nicméně už pro její obsah rutinu by měla být zařazena do každého jídelníčku. Pokud tedy z nějakého důvodu nechcete zcela pohankovou pizzu, avšak stále bez lepku, tak smíchejte 200 g pohankové a 100 g kukuřičné mouky. Pokud nedržíte bezlepkovou dietu, lze nahradit kukuřičnou mouku třeba špaldovou (není bezlepková!). Ale nejvíce se samozřejmě "vyřádíte" na ingrediencích navrchu. Pizza mě vážně moc baví a vždycky všem chutná.
Recept:
Těsto:
- 300 g pohankové hladké mouky
- droždí čerstvé nebo sušené (množství dle pokynů na obale)
- 50 ml olivový olej
- cca 150 ml vlažné vody
- cca 1/2 lžičky soli
- 1 ks vejce (jen šťastné)
Ingredience na pizzu:
- rajčatová passata (množství dle preferencí)
- bazalka (sušená či čerstvá)
- 1 větší cibule
- rajčátka
- 2 hrstě kukuřice (sterilované)
- 1 menší cuketa
- černé olivy nebo zelené (množství dle preferencí)
- 2 ks mozzarella (nebo jiný kvalitní sýr)
Postup:
-
V míse smícháme mouku, dáme sůl, přidáme droždí, vodu, vejce a vše vypracujeme v hladké těsto. Necháme ho přikryté útěrkou v míse odpočívat asi 1 hodinu. Počítáme s tím, že těsto nijak nezvětší objem.
-
V této fázi, kdy těsto odpočívá je dobré si připravit vše potřebné (co máme rádi). Např. očistíme a nakrájíme cibuli na plátky, rajčata a další ingredience.
-
Když je těsto "vykynuté", půlku těsta dáme na plech vyložený pečícím papírem a rukama (nejlépe namočenýma v oleji či vodě) tvarujeme těsto do placky. Totéž provedeme s druhou půlkou těsta.
-
Když máme těsto připravené, natřeme ho passatou, posypeme bazalkou, zasypeme plátky cibule, rajčat, kukuřicí, cuketou, olivami a mozzarellou.
Pečeme v horkovzdušné troubě na 180 °C asi 30 minut. Po dopečení byla tato pizza ještě posypána dýňovým gomasiem.