Jednoduchý vegetariánský boršč
Zeleninová polévka, která hraje barvami a skvěle chutná.
Výživný a poctivý boršč sladko-kyselé chuti. O sladkou chuť se postará v této polévce dostatek mrkve (jde to i bez přidaného cukru) a kyselost dodá kysané zelí. Pokud nemáme kysané zelí, dáme vařit čerstvé zelí nebo kapustu a boršč okyselíme umeoctem (nevařit) či citrónovou šťávou.
Někdo do polévky přidává rajčatovou šťávu, zde jsou použitá jen čerstvá rajčata. Polévku lze vařit na mnoho způsobů a to je nejlepší. Inspirujte se a uvařte si svůj vynikající boršč.
Recept:
- 4 ks středně velkých brambor
- 2-3 ks mrkve
- 1-2 ks menší červené řepy (slupku oloupeme)
- 2 ks rajčat (pro děti odstraníme slupku)
- 1 menší cibule (nemusí být)
- kysané zelí (připravené doma nebo koupené)
- 1 ks bobkový list (můžeme přidat i dvě kuličky bio nového koření)
- zakysaná smetana (lze použít i smetanu )
- petrželka
- cca 1,5 l vody (můžeme přidat bio bujonové zeleninové kostky nebo vývar)
Postup:
-
Všechnu zeleninu (kromě kysaného zelí) očistíme, omyjeme, nakrájíme a vaříme ve vodě (s bujónem). Kdo chce, může zeleninu předem restovat.
-
Pár minut před dovařením vyjmeme bokový list a nové koření. Přidáme pokrájené kysané zelí, ze kterého vymačkáme šťávu, aby polévka nebyla příliš kyselá. Podle chuti můžeme šťávu ze zelí dolít, případně polévku dosolit.
-
Na talíři přidáme kysanou smetanu a zdobíme petrželkou.