dne

Jednoduchý vegetariánský boršč

Zeleninová polévka, která hraje barvami a skvěle chutná. 
Výživný a poctivý boršč sladko-kyselé chuti. O sladkou chuť se postará v této polévce dostatek mrkve (jde to i bez přidaného cukru) a kyselost dodá kysané zelí. Pokud nemáme kysané zelí, dáme vařit čerstvé zelí nebo kapustu a boršč okyselíme umeoctem (nevařit) či citrónovou šťávou.
Někdo do polévky přidává rajčatovou šťávu, zde jsou použitá jen čerstvá rajčata. Polévku lze vařit na mnoho způsobů a to je nejlepší. Inspirujte se a uvařte si svůj vynikající boršč. 

Jednoduchý vegetariánský boršč
Jednoduchý vegetariánský boršč

Celkový čas 30 minut

Recept:

  • 4 ks středně velkých brambor
  • 2-3 ks mrkve
  • 1-2 ks menší červené řepy (slupku oloupeme)
  • 2 ks rajčat (pro děti odstraníme slupku)
  • 1 menší cibule (nemusí být)
  • kysané zelí (připravené doma nebo koupené)
  • 1 ks bobkový list (můžeme přidat i dvě kuličky bio nového koření)
  • zakysaná smetana (lze použít i smetanu )
  • petrželka
  • cca 1,5 l vody (můžeme přidat bio bujonové zeleninové kostky nebo vývar)

Postup:

  1. Všechnu zeleninu (kromě kysaného zelí) očistíme, omyjeme, nakrájíme a vaříme ve vodě (s bujónem). Kdo chce, může zeleninu předem restovat.

  2. Pár minut před dovařením vyjmeme bokový list a nové koření. Přidáme pokrájené kysané zelí, ze kterého vymačkáme šťávu, aby polévka nebyla příliš kyselá. Podle chuti můžeme šťávu ze zelí dolít, případně polévku dosolit.

  3. Na talíři přidáme kysanou smetanu a zdobíme petrželkou. 

Tisk