Fazolové lusky ve veganské smetanové omáčce
Fazolové lusky (fazolky) nejsou oblíbené u všech. Což je škoda. Umí totiž ozdobit i talíř, protože existují v různých barvách (zelené, žluté, fialové), takže nemusí nutně připomínat školní jídelnu. 😉 Nepotřebují ani dlouhé vaření (jako jiné fazole) a jsou našemu zdraví prospěšné. Obzvláště vhodné jsou pro diabetiky, protože mají nízký glykemický index a nízkou kalorickou hodnotu. Pomáhají při dně a problémech s močovými cestami i ledvinami a podporují náš imunitní systém. Obsahují provitamín A, vitamín C, K, vitamíny skupiny B, a také minerální látky vápník, fosfor, mangan, draslík, měď a železo.
Avšak syrové fazolové lusky nejsou vhodné ke konzumaci (obsahují látku, která může způsobit zažívací potíže), a proto fazolky vždy tepelně upravíme. Po 15 minutách vaření už nepůsobí ani trochu toxicky.
Kouzlem této veganské omáčky je, že není tučná (těžká). Navíc je úplně bez lepku (kukuřičná mouka) a jen dochucená zdravým (léčivým) umeoctem, který skvěle doladí chuť a naše trávení.
Recept:
- cca 2 hrsti fazolových lusků
- 200 ml mandlové smetany (nebo jiné rostlinné)
- cca 400 ml vody (nebo dle potřeby)
- cca 1 kostka zeleninového bujónu
- umeocet (podle chuti)
- třtinový cukr (podle chuti a nemusí být)
- cca 1-2 lžíce hladké kukuřičné mouky (nebo dle potřeby na zahuštění)
- mletý pepř (nemusí být)
Postup:
-
Fazolky omyjeme, olámeme špičky a pokrájíme na menší kousky. Zalijeme je vodou, přidáme vodu, kostku bujónu a vaříme do změknutí. (asi 15 až 20 minut)
-
Přilijeme smetanu, přidáme kukuřičnou mouku dobře rozmíchanou v trošce studené vody a přivedeme k varu (kukuřičné mouce tato doba stačí), kde nám začne omáčka houstnout. Omáčku dochutíme třtinovým cukrem, umeoctem (obsahuje sůl, tak s tím počítáme) a případně pepřem.
-
Podáváme nejlépe s vařeným bramborem. Vegetariáni a ostatní "přihodí" ještě vařené vejce.