dne

Fazolové lusky ve veganské smetanové omáčce

Fazolové lusky (fazolky) nejsou oblíbené u všech. Což je škoda. Umí totiž ozdobit i talíř, protože existují v různých barvách (zelené, žluté, fialové), takže nemusí nutně připomínat školní jídelnu. 😉 Nepotřebují ani dlouhé vaření (jako jiné fazole) a jsou našemu zdraví prospěšné. Obzvláště vhodné jsou pro diabetiky, protože mají nízký glykemický index a nízkou kalorickou hodnotu. Pomáhají při dně a problémech s močovými cestami i ledvinami a podporují náš imunitní systém. Obsahují provitamín A, vitamín C, K, vitamíny skupiny B, a také minerální látky vápník, fosfor, mangan, draslík, měď a železo.

Avšak syrové fazolové lusky nejsou vhodné ke konzumaci (obsahují látku, která může způsobit zažívací potíže), a proto fazolky vždy tepelně upravíme. Po 15 minutách vaření už nepůsobí ani trochu toxicky.

Kouzlem této veganské omáčky je, že není tučná (těžká). Navíc je úplně bez lepku (kukuřičná mouka) a jen dochucená zdravým (léčivým) umeoctem, který skvěle doladí chuť a naše trávení.

Fazolové lusky ve veganské smetanové omáčce
Fazolové lusky ve veganské smetanové omáčce doplněné vajíčkem, strouhaným sýrem a čerstvou petrželkou

Čas na přípravu 5 minut
Čas vaření 20 minut
Celkový čas 25 minut

Recept:

  • cca 2 hrsti fazolových lusků
  • 200 ml mandlové smetany (nebo jiné rostlinné)
  • cca 400 ml vody (nebo dle potřeby)
  • cca 1 kostka zeleninového bujónu
  • umeocet (podle chuti)
  • třtinový cukr (podle chuti a nemusí být)
  • cca 1-2 lžíce hladké kukuřičné mouky (nebo dle potřeby na zahuštění)
  • mletý pepř (nemusí být)

Postup:

  1. Fazolky omyjeme, olámeme špičky a pokrájíme na menší kousky. Zalijeme je vodou, přidáme vodu, kostku bujónu a vaříme do změknutí. (asi 15 až 20 minut)

  2. Přilijeme smetanu, přidáme kukuřičnou mouku dobře rozmíchanou v trošce studené vody a přivedeme k varu (kukuřičné mouce tato doba stačí), kde nám začne omáčka houstnout. Omáčku dochutíme třtinovým cukrem, umeoctem (obsahuje sůl, tak s tím počítáme) a případně pepřem.

  3. Podáváme nejlépe s vařeným bramborem. Vegetariáni a ostatní "přihodí" ještě vařené vejce.

Tisk