Cizrna s pórkem v kokosové omáčce
Zase jedno z jídel, které nezabere čas a nezatíží peněženku. Je lehké a opravdu moc dobře chutná. Obzvláště vhodné pro milovníky cizrny (římského hrachu) a pórku.
Jídlo, které zvládne připravit začátečník a pochutná si i skutečný gurmán. Bez laktózy, bez lepku a posléze všichni se spokojeným bříškem. Přílohu si zvolte sami. Pokud zvolíte brambory, tak je dejte vařit předem. Ať se Vám to krásně potom sejde a dovaříte obojí naráz.
Recept:
- 1 ks středně velkého pórku
- 2 lžíce olivového oleje (nebo jiného kvalitního oleje)
- cca 350 g vařené cizrny (nebo jedna plechovka)
- cca 300 ml kokosového mléka (lze nahradit rostlinným nápojem či smetanou)
- 1 lžička sušeného bujónu (nebo sušené zeleniny se solí)
- cca 3 lžičky kukuřičné mouky hladké
- česnek (čerstvý nebo sušený dle chuti)
Postup:
-
V menším hrnci osmahneme na oleji omytý a nakrájený pórek. Když se rozvoní, tak ho zalijeme vroucí vodou (cca 2 cm ponořený ve vodě), přikryjeme pokličkou a necháme ho dusit doměkka. (Doba závisí na velikosti nakrájených kousků a sezóně).
-
Když je pórek měkký nebo na skus (zde záleží na preferencích), tak přilijeme rozmíchané kokosové mléko, ochutíme sušeným bujónem a přivedeme k varu.
-
Poté vše zahustíme kukuřičnou moukou, kterou si nejdříve smícháme ve skleničce s trochou studené vody a následně vmícháme do omáčky. Počkáme, až opět dojde k varu a podle její hustoty můžeme mouku ještě přidat. Kukuřičnou mouku netřeba dlouze vařit, stačí ji jen přivést k varu.
-
Na závěr přisypeme cizrnu, ještě dochutíme, přidáme prolisovaný česnek, případně pepř a podáváme s přílohou nebo pečivem.