Zeleninový salát s bramborovou kaší
Často slýchám, že jedině na jídle se dá ušetřit. Tuhle větu nemám ráda, ale pojďme přesto ušetřit nějaké finance a zároveň se neodfláknout. Jednoduchým jídlem, které nikoho finančně nezrujnuje. Kvalitní salát (čerstvá zelenina) je základem zdravého stravování. V salátu je přimíchaný slanější sýr, protože kvůli mandlovému nápoji je bramborová kaše lehce nasládlá. Malinko jsem se tímto jídlem vrátila do dětství, kdy můj otec dělal úžasně našlehané bramborové kaše, o kterých jsme říkali, že jsou jak mandle.
RECEPT
Ingredience na salát:
- bio salátová směs (např. salát Biondo, salát Rosso, špenát)
- bio rukola
- bio rajčata (nebo zelenina ze zahrádky)
- bio sýr balkánského typu
- bio olivový olej
Ingredience na bramborovou kaši:
- bio brambory (nebo od dobrého farmáře)
- bio mandlový rostlinný nápoj (nebo bio mléko)
- bio máslo (ghíčko)
- bio kmín
- himalájská sůl
Postup:
1. Salát je hotový smícháním ingrediencí 🙂 , které důkladně omyjeme a některé nakrájíme nebo natrháme.
2. Brambory oškrabeme, omyjeme, dáme do hrnce a ponořené ve vodě s trochou kmínu (a solí) uvaříme hodně do měkka. Následně vodu slijeme a brambory ještě horké rozšťoucháme. Přidáme máslo a ručním mixérem vyšleháme dohladka. Tato fáze je nejdůležitější, protože jakmile přidáme mléko, tak už se případných zbylých hrudek budeme těžko zbavovat. Když jsou tedy všechny hrudky rozmixovány, tak ještě za stálého šlehání postupně přiléváme rostlinný nápoj (mléko), až nám vznikne krásně hladká kaše, kterou ještě dochutíme solí a máme hotovo.