Bramboráky s cuketou
Bramboráky jsou v české kuchyni velmi oblíbené. Ovšem s cuketou je výživově posuneme na vyšší level. Cuketa je oproti bramborám vhodná při dietě, přirozeně detoxikuje organismus a protože není potřeba ji dlouho tepelně upravovat (jí se i zasyrova), tak ji do bramboráků můžeme nastrouhat nahrubo.
Jestliže nejste ready se smaženou přípravou na pánvi, tak je upečte v troubě.
Recept:
- 1 ks menší cukety (300 – 400g)
- cca 5 ks středně velkých brambor
- cca 50 g hladké špaldové mouky (nebo pšeničné)
- 2 ks vajec (velikosti M nebo L)
- cca 3 stroužky česneku (nejlépe čerstvého)
- sůl (podle chuti)
- cca 1 hrst sušené majoránky (množství dle chuti)
- pepř (nemusí být)
- olivový olej dezodorizovaný – snese vyšší teploty (nebo použijeme ghí, sádlo)
Postup:
-
Cuketu i brambory omyjeme a u brambor oloupeme slupku. (U cukety je potřeba loupat slupku jen u velkých a přerostlých kusů).
-
Cuketu nastrouháme do mísy nahrubo a brambory najemno. Osolíme a necháme chvilku odstát (tzv. vypotit). Po té důkladně vymačkáme (a vylijeme) přebytečnou vodu.
-
Když jsou brambory a cuketa zbaveny vody, tak přidáme česnek, rozmíchaná vajíčka, mouku, majoránku, (pepř) a dobře promícháme.
-
Na rozehřáté pánvi s olivovým olejem tvoříme lžící tenčí placky (menší velikosti). Z uvedeného množství bylo asi 8 bramboráčků. Smažíme z každé strany dozlatova.