dne

Cizrna s pórkem v kokosové omáčce

Zase jedno z jídel, které nezabere čas a nezatíží peněženku. Je lehké a opravdu moc dobře chutná. Obzvláště vhodné pro milovníky cizrny (římského hrachu) a pórku.

Jídlo, které zvládne připravit začátečník a pochutná si i skutečný gurmán. Bez laktózy, bez lepku a posléze všichni se spokojeným bříškem. Přílohu si zvolte sami. Pokud zvolíte brambory, tak je dejte vařit předem. Ať se Vám to krásně potom sejde a dovaříte obojí naráz.

Cizrna s pórkem v kokosové omáčce
Cizrna s pórkem v kokosové omáčce může být skvělé veganské jídlo bez lepku.

Čas na přípravu 5 minut
Čas vaření 15 minut
Celkový čas 20 minut

Recept:

  • 1 ks středně velkého pórku
  • 2 lžíce olivového oleje (nebo jiného kvalitního oleje)
  • cca 350 g vařené cizrny (nebo jedna plechovka)
  • cca 300 ml kokosového mléka (lze nahradit rostlinným nápojem či smetanou)
  • 1 lžička sušeného bujónu (nebo sušené zeleniny se solí)
  • cca 3 lžičky kukuřičné mouky hladké
  • česnek (čerstvý nebo sušený dle chuti)

Postup:

  1. V menším hrnci osmahneme na oleji omytý a nakrájený pórek. Když se rozvoní, tak ho zalijeme vroucí vodou (cca 2 cm ponořený ve vodě), přikryjeme pokličkou a necháme ho dusit doměkka. (Doba závisí na velikosti nakrájených kousků a sezóně).

  2. Když je pórek měkký nebo na skus (zde záleží na preferencích), tak přilijeme rozmíchané kokosové mléko, ochutíme sušeným bujónem a přivedeme k varu.

  3. Poté vše zahustíme kukuřičnou moukou, kterou si nejdříve smícháme ve skleničce s trochou studené vody a následně vmícháme do omáčky. Počkáme, až opět dojde k varu a podle její hustoty můžeme mouku ještě přidat. Kukuřičnou mouku netřeba dlouze vařit, stačí ji jen přivést k varu.

  4. Na závěr přisypeme cizrnu, ještě dochutíme, přidáme prolisovaný česnek, případně pepř a podáváme s přílohou nebo pečivem.

Tisk