Tortilla wrap s hlívou ústřičnou
Tohle jídlo nemá chybu! Je velmi jednoduché a najdete v něm všeho dostatek. Zdravou zeleninou ho můžete doslova nacpat.
Tortilly zakoupíte a snadno připravíte. Dále tepelně upravíte hlívu ustřičnou a pak už jen pokladete ingredience na naříznutou tortillu, kterou poskládáte. Během chvilky tak máte skvělé jídlo na talíři. Vzhledem k tomu, že je směs z hlívy ústřičné "mokrá", tak dip (omáčka) není úplně nutný. Nicméně ti, kteří dip milují, tak ho určitě doplní přímo na tortillu nebo vedle k jejímu namáčení.
Recept:
Na wrap:
- 1 balení tortill (mohou být i celozrnné)
- sýr dle výběru a preferencí (nejlépe takový, který se trochu rozteče)
- zelenina dle sezóny
- zelené výhonky nebo klíčky (lze vynechat)
- několik plátků uzeného tofu (nemusí být)
Na směs z hlívy:
- cca 400 g hlívy ústřičné (můžeme nahradit žampiony)
- 1 ks cibule
- olivový olej (pod cibulku)
- cca 2 lžičky sušené sladké papriky
- cca 1 lžička sušené uzené papriky
- ½ lžičky sušené majoránky
- sušený bujón nebo sůl (podle chuti)
- 2 stroužky česneku (dle chuti)
Vhodný dip:
- z majonézy, jogurtu (zakysané smetany) nebo rajčatové omáčky (podle výběru)
Postup:
Směs z hlívy ústřičné:
-
Cibuli si očistíme, nakrájíme na kostičky a osmahneme na oleji.
-
Hlívu omyjeme, odřežeme tuhé části, které vyhodíme. Kloboučky a měkké nožičky nakrájíme na úzké nudličky a přidáme k cibulce.
-
Přisypeme papriku a jen asi minutku vše restujeme. Potom směs zalijeme trochou horké vody a necháme cca 20 minut pod pokličkou dusit. Nedáváme vody moc, protože na závěr chceme vodu zredukovat na naprosté minimum.
-
Pár minut před dovařením přisypeme majoránku, přidáme prolisovaný česnek a dochutíme sušeným bujónem nebo solí. Směs odstavíme ze zdroje tepla.
Tortilly na wrap:
-
Tortillu si připravíme podle návodu. Tortilly navlhčíme a dáme prohřát z obou stran na rozpálenou suchou pánev. (Tento krok můžeme udělat až po zabalení tortiily, ale vzhledem k zachování čerstvosti salátu doporučuji prohřát tortillu předem).
-
Tortillu opatrně přemístíme na dřevěné prkénko. Tortillu řízneme od okraje ke středu a celý kruh si pomyslně rozdělíme na čtyři čtvrtiny a každou poklademe připravenými ingrediencemi. Na jednu dáme pár lžiček směsi z hlívy a plátek tofu, na další dáme strouhaný sýr, vedle zeleninu a na poslední třeba zelené výhonky. Naříznutí tortilly nám usnadní její složení, které začneme právě od onoho naříznutí překládáním na sebe a dokola. Jestliže Vám tento popis není jasný, tak tortillu můžete jen zabalit např. do ruličky. Na chuti to nic nezmění. 😉
-
Složenou tortillu můžete ještě na pánvi znovu prohřát.