Vegetariánské sádlo se škvarky
Pokud máte rádi chléb namazaný máslem, posypaný neaktivním droždím, tak jste tu správně. Recept přesně pro Vás. Tohle "sádlo" znám už opravdu dlouho. Když ho připravuji doma, tak mi moc chutná.. Paradoxně od jiných (existují výjimky) moc ne. Buď v něm je zbytečně tmavá cibulka, což mi vadí a nebo není dobře ochucené. Přitom je to tak snadné. Mimochodem kukuřičné lupínky suplují ony škvarky. Vegetariánské sádlo berte jako skvělou pomazánku, která se báječně hodí k pečivu.
Recept:
- 120 g bio másla (nebo jiného kvalitního tuku, který tuhne)
- cca 2 lžíce lahůdkového droždí
- cca 1 hrst kukuřičných lupínků (méně sladkých)
- cca 2 stroužky česneku
- kmín (dle chuti)
- sůl (nejlépe himalájská nebo mořská)
- 1 ks menší cibule
- cca 2 lžíce olivového oleje (pod cibulku)
Postup:
-
Do pánve dáme olej. Přidáme na jemno nakrájenou cibuli a osmahneme ji dosklovata tzn. na mírném žáru, pomalu dokud nezesklovatí (krásně průhledná a měkká).
-
V malém hrnci si pomalu rozpustíme máslo.
-
Když máme máslo rozpuštěné, tak ještě do teplého (horkého) másla přidáme cibulku, kmín, prolisovaný česnek, sůl a přihodíme menší hrst lupínků. Opatrně ochutnáme a chutě doladíme. Ve výsledné chuti cítíme výrazný česnek i kmín.
-
Sádlo necháme vychladnout a ztuhnout buď rovnou v hrnci nebo ho nalijeme do varné skleničky. Vychladlé a ztuhlé sádlo skladujeme nejlépe v ledničce.
-
TIP:
Vegetariánské sádlo skvěle funguje i na topinky.