dne

Dýně s fazolemi a rýží

Podzimní čas přímo nahrává teplým a výživným jídlům, které zahřívají organismus. Dýně Hokaido k tomu už také neodmyslitelně patří. Tento recept je vlastně takové dýňové rizoto. Což dokládá i použitá rýže arborio, která je pro něj typická. Můžete tedy všechny ingredience bez obav smíchat. Celá příprava nedá zabrat a jídlo máte během půl hodiny na stole. Tak jdeme na to.

O příznivých účincích dýně Hokaido se dozvíte na těchto stránkách v receptu na dýňovou polévku.

Dýně s fazolemi a rýží
Dýně Hokaido s fazolemi, rýží a řasou

Čas na přípravu 10 minut
Čas vaření 25 minut
Celkový čas 35 minut

Recept:

  • ¼ až ½ ks dýně Hokaido (dle velikosti)
  • cca 300 g vařených fazolí červená ledvina (nebo v nálevu)
  • cca 250 g rýže arborio (nebo jiné)
  • ½ ks žluté papriky nebo jiné (případně vynecháme)
  • cca 2 lžíce rajčatového protlaku
  • kvalitní olivový olej (nebo jiný vhodný na smažení)
  • 1 ks střední cibule
  • 1-2 stroužky česneku (dle preferencí)
  • sůl
  • pepř (lze vynechat)
  • sypaná řasa Nori (lze vynechat)

Postup:

  1. Fazole namočíme den předem a uvaříme v nové vodě doměkka. Pro usnadnění můžeme také použít hotové fazole v nálevu, který slijeme.

  2. Rýži arborio osmahneme na cca 2 lžících oleje a zalijeme vroucí osolenou vodou nebo zeleninovým vývarem (může použít i kvalitní bujon). Rýži vaříme cca 25 minut doměkka.

  3. Mezitím na oleji osmahneme pokrájenou cibuli. Přidáme na kostičky pokrájenou dýni (i se slupkou, ale bez dužiny a semínek) a ještě chvíli restujeme. Po té zalijeme trochou vody, přidáme pokrájenou papriku, protlak a dusíme, až je dýně měkká (cca 15 – 20 minut podle velikosti nakrájených kostiček). Přidáme prolisovaný česnek, uvařené fazole a směs dochutíme.

  4. Směs můžeme smíchat s rýží nebo servírovat zvlášť, jako na fotce. Ozdobíme petrželkou a doplníme řasami Nori.

Tisk