Dýně s fazolemi a rýží
Podzimní čas přímo nahrává teplým a výživným jídlům, které zahřívají organismus. Dýně Hokaido k tomu už také neodmyslitelně patří. Tento recept je vlastně takové dýňové rizoto. Což dokládá i použitá rýže arborio, která je pro něj typická. Můžete tedy všechny ingredience bez obav smíchat. Celá příprava nedá zabrat a jídlo máte během půl hodiny na stole. Tak jdeme na to.
O příznivých účincích dýně Hokaido se dozvíte na těchto stránkách v receptu na dýňovou polévku.
Recept:
- ¼ až ½ ks dýně Hokaido (dle velikosti)
- cca 300 g vařených fazolí červená ledvina (nebo v nálevu)
- cca 250 g rýže arborio (nebo jiné)
- ½ ks žluté papriky nebo jiné (případně vynecháme)
- cca 2 lžíce rajčatového protlaku
- kvalitní olivový olej (nebo jiný vhodný na smažení)
- 1 ks střední cibule
- 1-2 stroužky česneku (dle preferencí)
- sůl
- pepř (lze vynechat)
- sypaná řasa Nori (lze vynechat)
Postup:
-
Fazole namočíme den předem a uvaříme v nové vodě doměkka. Pro usnadnění můžeme také použít hotové fazole v nálevu, který slijeme.
-
Rýži arborio osmahneme na cca 2 lžících oleje a zalijeme vroucí osolenou vodou nebo zeleninovým vývarem (může použít i kvalitní bujon). Rýži vaříme cca 25 minut doměkka.
-
Mezitím na oleji osmahneme pokrájenou cibuli. Přidáme na kostičky pokrájenou dýni (i se slupkou, ale bez dužiny a semínek) a ještě chvíli restujeme. Po té zalijeme trochou vody, přidáme pokrájenou papriku, protlak a dusíme, až je dýně měkká (cca 15 – 20 minut podle velikosti nakrájených kostiček). Přidáme prolisovaný česnek, uvařené fazole a směs dochutíme.
-
Směs můžeme smíchat s rýží nebo servírovat zvlášť, jako na fotce. Ozdobíme petrželkou a doplníme řasami Nori.