Rané placaté brambory s pečeným česnekem
Vařené rané brambory jsou lahůdka sama o sobě. Nicméně vychutnat si je navíc pečené, zní moc dobře. Tento jednoduchý recept spojuje obojí. Zakousnete se do opečené kůrčičky a uvnitř si vychutnáte jemnou máslovou chuť prvních brambor. S pečeným česnekem, který nedráždí žaludek podobně jako vařený a přidaným tvarohem se z této úpravy stává plnohodnotné jídlo.
Recept:
Pečené brambory:
- cca 1,5 kg raných brambor
- ghí (přepuštěné máslo)
- rozmarýn (nebo tymián)
- hrubá himalájská sůl (mořská)
- stroužky česneku (neloupané)
Tvaroh:
- 250 g tvarohu
- 1 ks menší cibule (nebo dle preferencí)
- rukola apod. (množství dle preferencí)
- 1 ks menší papriky
- 5 ks cherry rajčátek
- sůl nebo sušený bujon (podle chuti)
- droždí "Tebi" (sypané, neaktivní, podle chuti)
Postup:
-
Brambory očistíme (omyjeme drátěnkou) a uvaříme téměř do měkka (nesmí se rozpadat). Nevaříme je ve studené vodě, ale dáme až do vroucí. (Takto vaříme i ty "staré", neztrácejí tolik vitamíny). Podle jejich velikosti bude doba vaření cca 15 minut.
-
Mezi tím si připravíme plech s pečícím papírem a tvaroh, který umícháme s pokrájenou zeleninou. Troubu předehřejeme na 200 °C.
-
Předvařené brambory opatrně vyndáme a necháme okapat. Dáme na pečící papír a vařečkou (lžící apod.) brambory lehce rozmačkneme. Potřeme je ghíčkem (dobře se rozpustí, když jsou ještě teplé), posypeme rozmarýnem a solí. Společně s česnekem dáme na cca 15 minut péct. Podáváme s tvarohem a případně brambory dozdobíme ještě pažitkou. Česnek stačí jen lehce ze slupky vymáčknout.