dne

Rané placaté brambory s pečeným česnekem

Vařené rané brambory jsou lahůdka sama o sobě. Nicméně vychutnat si je navíc pečené, zní moc dobře. Tento jednoduchý recept spojuje obojí. Zakousnete se do opečené kůrčičky a uvnitř si vychutnáte jemnou máslovou chuť prvních brambor. S pečeným česnekem, který nedráždí žaludek podobně jako vařený a přidaným tvarohem se z této úpravy stává plnohodnotné jídlo.

Rané placaté brambory s pečeným česnekem
Rané placaté brambory s pečeným česnekem

Čas na přípravu 10 minut
Celkový čas 40 minut

Recept:

Pečené brambory:

  • cca 1,5 kg raných brambor
  • ghí (přepuštěné máslo)
  • rozmarýn (nebo tymián)
  • hrubá himalájská sůl (mořská)
  • stroužky česneku (neloupané)

Tvaroh:

  • 250 g tvarohu
  • 1 ks menší cibule (nebo dle preferencí)
  • rukola apod. (množství dle preferencí)
  • 1 ks menší papriky
  • 5 ks cherry rajčátek
  • sůl nebo sušený bujon (podle chuti)
  • droždí "Tebi" (sypané, neaktivní, podle chuti)

Postup:

  1. Brambory očistíme (omyjeme drátěnkou) a uvaříme téměř do měkka (nesmí se rozpadat). Nevaříme je ve studené vodě, ale dáme až do vroucí. (Takto vaříme i ty "staré", neztrácejí tolik vitamíny). Podle jejich velikosti bude doba vaření cca 15 minut.

  2. Mezi tím si připravíme plech s pečícím papírem a tvaroh, který umícháme s pokrájenou zeleninou. Troubu předehřejeme na 200 °C.

  3. Předvařené brambory opatrně vyndáme a necháme okapat. Dáme na pečící papír a vařečkou (lžící apod.) brambory lehce rozmačkneme. Potřeme je ghíčkem (dobře se rozpustí, když jsou ještě teplé), posypeme rozmarýnem a solí. Společně s česnekem dáme na cca 15 minut péct. Podáváme s tvarohem a případně brambory dozdobíme ještě pažitkou. Česnek stačí jen lehce ze slupky vymáčknout.

Tisk