Jednoduchý bezlepkový koláč
Tento koláč si zamilují i ti, kteří si lepek mohou bez obav dopřát. Pro celiaky tu mám proto jedno doporučení. "Nenechávejte koláč bez dozoru!" 😀 Opravdu. U nás doma jde doslova na dračku. Přitom nikdo (zatím) celiakii nemáme.
Lze jej také připravit z celozrnné špaldové mouky (není bezlepková) a s jakýmkoliv sezónním ovocem. Jestliže nebude ovoce hodně zralé, přidáme do těsta více cukru nebo až dodatečně na talíři přelijeme javorovým či datlovým sirupem. V zimě samozřejmě použijeme ovoce mražené nebo kompotované. Doufám, že Vás tento koláč nadchne v bezlepkové verzi tak, jako nás. Každému udělá jenom dobře, když si od lepku tu a tam odpočine.
Recept:
Ingredience na těsto:
- 200 g hladké pohankové mouky
- 3 PL kypřícího prášku bez fosfátů
- 50 ml oleje (jen kvalitní např. olivový)
- 200 ml bílého jogurtu
- 1 balíček vanilkového cukru nebo třtinového (množství dle použitého ovoce a preferencí)
- 1 ks vejce (od šťastných slepiček)
- jahody, borůvky (nebo jiné ovoce)
Drobenka:
- 70 g ovesných vloček (bez lepku)
- 1-2 PL ghí (nebo másla)
- 2-3 PL třtinového cukru nebo sirupu
Postup:
-
Z omytých jahod odstraníme stopky a překrájíme je na půlky. Borůvky omyjeme a zbavíme nečistot.
-
Troubu si předehřejeme na 160 °C a koláčovou formu (velikost cca 22 x 22cm) dobře vymažeme ghíčkem nebo máslem.
-
Drobenku připravíme v misce z vloček, cukru (sirupu) a ghí či másla.
-
V míse smícháme suché ingredience. Pohankovou mouku, kypřící prášek a špetku soli.
V další misce nebo odměrce smícháme metličkou jogurt, cukr, olej a nakonec vejce. Přidáme do mísy s moukou. Vše promícháme, až vznikne hustší těsto.
-
Vzniklé těsto vlijeme do vymazané koláčové formy, naskládáme přepůlené jahody a dosypeme borůvkami. Zasypeme drobenkou a pečeme při 160 °C cca 35-40 minut.