Bezlepkové bramborové placky se zelím
Taky se vám určitě stalo, že se doma tenčí zásoby a najednou nevíte, co vařit. Inspirace taky došla a není divu. Ve spíži jen trocha brambor, kysané zelí a mouka. A v tom se to stane. Dostáváte spásný nápad. Hurá!
Tento recept vznikl vlastně "z nedostatku" a ze vzpomínky na babičkovské vaření. Dále pro některé lidi z mého okolí, kteří mají neustálé námitky. Podle nich je vaření z kvalitních ingrediencí blbost, protože na jídle se dá nejvíc ušetřit. Takže vážení, zkuste vařit jednoduše, z dostupných lokálních surovin a nezchudnete. Chcete to písemně? Tak mrkněte na recept. 🙂
Recept:
- 1 kg brambor (vařené ve slupce)
- 500 g kysaného zelí
- kvalitní olej (nebo sádlo, ghí)
- pohanková mouka (v případě potřeby)
- sůl (dle chuti)
- koření dle preferencí (Garam masala nebo jen římský kmín…)
- pažitka (čerstvá nebo mražená)
Postup:
-
Uvařené brambory oloupeme a ještě teplé (lze i studené) strouháme do mísy. Použijeme na to struhadlo nebo lis. Z kysaného zelí vylijeme a vymačkáme vodu, trochu ho překrájíme. Přidáme do mísy k bramborám. Dosolíme, okořeníme a podle potřeby přidáme trochu pohankové mouky. V závislosti na kompaktnosti těsta a s vědomím, že mouky nemá být moc. V případě, že těsto stále hodně lepí, můžeme si pomoci vajíčkem. Počítáme však s tím, že se nám větší množství mouky a přidání vajíčka projeví na výsledné chuti. Přidáme pažitku a těsto dobře vypracujeme.
-
V rukách tvoříme stejně velké kuličky, které poté stlačíme (vytvoříme placku) a klademe je na plech s pečícím papírem. Vrch placek potřeme olejem a dáme do trouby péct na cca 200 °C nebo více dokud nezezlátnou. Lze je též smažit v pánvi.
-
Smícháním jogurtu, česneku, lahůdkového droždí a soli vznikl jednoduchý dip.