dne

Topinky z žitného kváskového chleba na sladko

Rozpečený chléb mám ráda na slano i na sladko. Ta druhá varianta mě potěší obzvláště ráno k snídani, a nebo když není upečeno (nebo už to je to dávno pryč) a mě honí mlsná. Kvalitní oříškové a ovocné pomazánky jsou ideální nejen chuťově, ale také obsahem živin. Avšak zejména u ořechů bych byla hodně opatrná, protože ty levné mohou obsahovat těžké kovy a další toxické látky. Certifikace je pro mě obzváště v tomto případě příjemným vodítkem.  Oříškové pomazánky lze připravovat buď doma nebo koupit již hotové. Záleží na nás a našich možnostech. Carobella, kterou také ráda používám, je podle mě skvělá náhrada známé konvenční čoko-„lískové“ pomazánky. Rozdíl ve složení je obrovský. Carobella neobsahuje žádný rafinovaný cukr, palmový olej je certifikovaný, a tudíž nedrancuje přírodu. Kakaový prášek je nahrazen karobem (svatojánský chléb), který je vhodný zejména pro lidi, kteří mají na kakao alergii.

RECEPT (jestli to vůbec lze takto nazvat, když chléb je již hotový)

Základem jsou polotvrdé krajíce chleba, které si opečeme např. v topinkovači nebo na kachlových kamnech

  • bio máslo (může být i bio ghíčko nebo vegan bio margarín)

Ingredience na namazání: (nejoblíbenější)

  • bio Carobella (u nás vede ta duo) je podobná různým čoko-lískovým pomazánkám s kakaem, ale je bez rafinovaného cukru a s karobem
  • bio mandlový krém (nejraději máme Rapunzel)
  • bio nebo domácí marmeláda (jakákoliv bez cukru)
  • kvalitní nebo bio čerstvé ovoce (i mražené)
  • můžeme posypat strouhaným bio kokosem, bio sezamovými semínky apod.

Samozřejmě lze použít i další vynikající produkty jako bio arašídové máslo, lískové nebo míchané z více druhů ořechů. Na tyto pomazánky někdy používám bio ovčí jogurt, který je hustý, krásně drží a konzistencí připomíná šlehačku. Příprava jídla je hra. Je to o chuti a preferencích každého.