Shiitake s pórkem a mrkví
Shiitake je u nás doma oblíbená houba, protože je opravdu výtečná a zdravá. Zde v receptech (stačí dát její název do vyhledávání) ji objevíte doplněnou především sezónní zeleninou. Její jedinečná pátá chuť zvaná umami je natolik specifická, že ji nelze nemilovat.
Čas na přípravu 5 minut
Čas vaření 20 minut
Celkový čas 25 minut
Recept:
- 200 g hub Shiitake (nebo hlívy ústřičné)
- 1 ks většího pórku
- 2 ks středně velké mrkve
- sójová omáčka Tamari (kvalitní je bezlepková)
- 1-2 lžičky sušené sladké červené papriky (nebo smícháme s uzenou či pálivou)
- sezamový olej
- ghí neboli přepuštěné máslo (dle potřeby)
- rýže dle výběru (dle potřeby)
Postup:
-
V pánvi s ghí orestujeme pokrájený pórek s plátky Shiitake.
-
Přidáme sušenou papriku a dobře zamícháme. Přidáme pokrájenou mrkev, podlijeme trochou horké vody, přikryjeme pokličkou a dusíme doměkka. Nesolíme!
-
Když je vše měkké, tak směs dochutíme sójovou omáčkou.
-
Uvařenou, osolenou rýži pokapeme sezamovým olejem, poklademe směsí a dozdobíme výhonky či klíčky.